Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Átfogó történelmi kutatás
Dr. Tóth Imre „Két Anschluss között – Nyugat-Magyarország és Burgenland Wilsontól Hitlerig” című új könyvével Fotó: Griechisch Tamás

Dr. Tóth Imre hazai és külföldi forrásokkal is dolgozott

Átfogó történelmi kutatás

| P. Horváth László | Panoráma

„Két Anschluss között – Nyugat-Magyarország és Burgenland Wilsontól Hitlerig” címmel jelent meg új könyve dr. Tóth Imrének, a Soproni Múzeum igazgatójának.

Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója húsz éve foglalkozik az első és a második világháború történetével, a két világégés közötti időszak eseményeivel, valamint a trianoni diktátum hátterével.

– Ezen időszakról már 2005-ben doktori dolgozatot írtam, ami már elbírt egy kis „ráncfelvarrást” – mondta lapunknak dr. Tóth Imre. – Másfelől ebbe sem fért bele minden, azóta pedig újabb, szélesebb merítésű hazai és külföldi forrásokkal dolgoztam. Persze előttem és utánam is többeket foglalkoztatott a nyugatmagyar kérdés, de az ügynek ilyen átfogó összefoglalása hazai szerzőtől még nem született.

A kutatót munka közben az is izgatta, hogy a kacskaringós történetet hogyan tudná minél olvasmányosabbá formálni. – Igyekeztem az akkori döntéshozók szivarfüstös szobáinak légköre mellett a helyi kocsmai csetepaték borgőzös hangulatáig sok mindent megmutatni, ami jellemző a korszakra – folytatta a szerző. – Így szó esik benne Ausztria születéséről, az osztrák és a magyar békék geneziséről és a nemzetközi politika változó széljárásáról ugyanúgy, mint a „hétköznapi” emberek emócióiról. Ami nagyon különös, végtére is 1918 táján fenekestül fordult fel az addigi világ, 1938 után pedig újabb sötétbe ugrás következett.

– Sok mindent kikutattak már az elődeink, és mi az ő vállukon látunk messzebbre – tette hozzá dr. Tóth Imre. – Még a járványhelyzet közepette is számos, sőt számtalan olyan konferenciára hívtak az elmúlt egy évben, ahol Trianon okairól és következményeiről folyt a szó, és mondhatom, hogy bőven van még dolog, ami elgondolkodtat. 

A könyv ajánlója: A trianoni diktátum, amely a számos veszteség ellentételezéseként Ausztriának juttatta a semmiből megteremtett Burgenlandot. A háborúk végén osztozkodni szokás. Vagyonon, területen. A győztesek kapnak, a vesztesektől rendszerint elvesznek. De hogyan tesz szert egyik vesztes a másik birtokára? Milyen okok húzódtak meg a magyar részről csak „hullarablásként” emlegetett nyugatmagyar kérdés mögött, és milyen kihatással volt az eset a két ország és nép viszonyára? Ezekre a kérdésekre is válaszol a szerző.

Kapcsolódó cikkek