Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ápolják a hagyományokat
A heti öt németórának köszönhetően az első év végére a gyerekek mintegy 1200 szavas német szókincsre tesznek szert – hangsúlyozta Tormáné Bakody Noémi igazgató

Iskolák az alapoktól a felsőfokig

Ápolják a hagyományokat

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopron iskolaváros: az alapfoktól a felsőoktatásig minden intézménytípus széles palettán képviselteti magát. Sorozatunkban a város iskoláit mutatjuk be, történelmüket, jelenüket és terveiket, valamint a diákok azt is megosztják az olvasókkal, miért is jó az adott intézménybe járni.

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola nemcsak a városban, de a megyében is a legnagyobb német nemzetiségi intézmény, amely 2015-ben a soproni német nemzetiségi önkormányzat fenntartásába került. Jelenleg az 1–8. évfolyamon 32 osztályban összesen 794 gyerek tanul 64 pedagógus értő irányítása alatt.
– Intézményünkben minden gyermek német nemzetiségi oktatásban részesül származásától függetlenül – hangsúlyozta Tormáné Bakody Noémi igazgató.

– Az 1. osztályba való jelentkezéskor előnyt élveznek a német nemzetiségi családból érkező kicsik, de ha a létszámunk engedi, természetesen a körzetünkből másokat is felveszünk. Kétféle nemzetiségi oktatás folyik az iskolában: a nyelvoktatási rendszerben 1–8. osztályban a heti öt német mellett a gyerekek egyszer német népismeret órán vesznek részt. A kétnyelvű oktatásban ezek mellett alsóban a készségtantárgyakat és a környezetet is németül tanulják a gyerekek, felsőben pedig németül folyik a természetismeret, történelem és földrajz oktatása is.

Tormáné Bakody Noémi
Ennek köszönhetően a 8. osztályosok nagy része sikerrel veszi a nyelvvizsgát, amelyhez a 7. évfolyamtól nyelvvizsga-előkészítő tanfolyamot is szerveznek.
 – A német nyelv mellett legalább ilyen fontos a nemzetiségi identitás kialakítása, erősítése – tette hozzá az igazgató. – Ezért sok hagyományőrző programot szervezünk, melyek révén úgy látjuk, a gyerekek nyitottabbá, elfogadóbbá válnak. Ennek a célnak a szolgálatában áll énekkarunk és táncszakkörünk is, valamint az iskolaújságunk is rendszeresen németül jelenik meg.


A Fenyő téri iskolában az új fenntartó támogatásával nyílászárókat cseréltek a tornateremben, felújították az öltözőket és a vizesblokkot. Az intézmény tavaly épületbővítésre pályázott, melynek elbírálására várnak, a tervek szerint a közeljövőben elindulhat a beruházás. Ennek során új tantermeket alakítanak ki, és megtörténik az energetikai korszerűsítés is. A városi önkormányzat támogatásával rövidesen megújul az összekötő szárny, és szigetelik a tornatermi épületet.


Sopronban a Fenyő téri iskolát sokáig bánfalvi iskolaként emlegették. A településrészen a pálos szerzeteseknek köszönhetően már a 15. században működött iskola, majd a reformáció terjedése után a 17. századtól az evangélikusok is tanítottak, 1791-től német nyelven. Az államosítás után mindkét felekezeti iskola elvesztette önállóságát, az 1949–50-es tanévtől összevonták a két intézményt. Kezdetben három épületben folyt az oktatás, a Hajnal téren, a klubkönyvtárban és a Fenyő téri volt laktanyaépületben. 1985-ben elkészült a Fenyő téri új épületszárny, amely most a felső tagozaté, a régi épületrészt pedig 1987-ben újították fel, ebben az alsó tagozat kapott helyet. A két épületrészt összekötő folyosóról nyílik az iskola tornaterme.


Bojsza Réka 8.b: Szerintem mindenképpen érdemes a Fenyő téri iskolát választani, elsősorban azért, mert nagyon erős a nyelvi oktatás. Családias, nem túl nagy az iskola, ahol nagyon jó az osztályközösségünk; a sportszakkörök pedig nemcsak a mozgásra, de a kapcsolatteremtésre is jó alkalmat teremtenek. Segítőkészek a tanáraink, a tavalyi Határtalanul pályázaton, amikor Erdélyben jártunk, még jobban összebarátkoztunk velük. Szeretjük a nyelvi táborokat, amelyeket alsósoknak és felsősöknek is megszerveznek. Nagyon jó programokat rendeznek nekünk, várom már az idei farsangot, amelyen különböző táncstílusokat mutatnak be az osztályok.

Bojsza Réka

Kapcsolódó cikkek

Petárdázni tilos!

Petárdázni tilos!

2019. 12. 18. | Cziráki Viktória

December 31. közeledtével megnő az érdeklődés a tűzijátékok iránt, és elkezdődik a tanakodás, hogy milyen fény- és hangjátékkal kellene feldobni a bulit. A petárdázás továbbra is tilos.

Sopron neve jól cseng

Sopron neve jól cseng

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Sopronnak is fel kell készülnie a turizmusban zajló változásokra: az emberek ma már élményekre vágynak, szeretnének mindent egy helyen megkapni. A város és térsége adottságai jók, ezeket kell kihasználni.