Apokalipszis Sopronban

| Köves Andrea

75 évvel ezelőtt, 1944. december 6-án szörnyű bombatámadás érte Sopront, amelyet még négy követett. Ezt a gyászos időszakot idézi fel dr. ifj. Sarkady Sándor új kötete.

Már a borítója is szívbe markoló A légi események Sopron vármegyében – Bombatámadások a leghűségesebb város ellen (1944–1945) című könyvnek: ahogy a bombák aláhullanak az amerikai repülőgépről a gyanútlan soproni emberekre és az épületekre. Mind a mai napig számos feltáratlan pontja van az egykor történteknek, éppen ezért hiánypótló a történelmi munka, amely több évtizedes kutatás eredményeit összegzi. 

– Korábban már két kötetben próbáltam emléket állítani Sopron legszomorúbb napjainak, amikor pusztító amerikai és orosz légitámadások érték a várost – mesélte a szerző, akit már gimnazistaként is foglalkoztattak a II. világháborúban történtek. – Amit most a kezembe fogok, az egy bővített monográfia, amelynek első része a vármegyében történt légi események áldozatainak állít emléket, a nagyobbik része pedig a városunkat ért amerikai légitámadásokkal foglalkozik.

Dr. ifj. Sarkady Sándor minden lehetséges dokumentumot felkutatott, minden megemlékezést elolvasott, archív családi felvételeket gyűjtött, a Pentagon és az Alabamai Katonai Kutatóintézet forrásait is beépítette a munkájába.

– Sopron ellen későn indultak el a légi támadások, a fő célpont a vasút volt, ám a bombaszőnyeg többször is megcsúszott, így pusztult el a december 18-i támadás során az Alsó- és a Felsőlövérek. Ezt előzte meg az első, december 6-i légitámadás – idézte fel az egykor történteket dr. ifj. Sarkady Sándor. – Három amerikai egység támadott, az első még valóban a vasutat és ipari létesítményeket bombázta, a többi azonban már a város különböző pontjait érintette, így következett be az a tragédia, hogy három sávban keresztülbombázták a Várkerületet, a legvégén pedig a Szent Mihály-templomot és környékét. A kár felbecsülhetetlen. Mind a mai napig nem tudjuk, pontosan hányan estek áldozatául a támadásoknak, a becslések szerint 800-an lelték halálukat a bombazáporban. Elpusztult a város épületeinek jelentős része. A szörnyű mindebben az, hogy hetekkel a tragikus nap előtt röpcédulákat is szórtak az amerikai gépekről, hogy figyelmeztessék a lakosságot a várható légicsapásra, de az emberek egyszerűen nem hitték el, hogy Sopront, a „békés iskola- és üdülővárost” is érintheti a bombázás. Megfeledkeztek arról, hogy a frontra az utánpótlás jelentős része Sopronon keresztül érkezett. Az egyetemi hallgatók tíz körömmel próbálták a romok alól a sebesülteket kikaparni. A városban megvadult, elszabadult állatok rohangáltak. Apokalipszissé vált Sopron.

A kötet ünnepélyes bemutatóját az évforduló napján, december 6-án 17 órakor a Pannonia Hotelben tartják, amelyet a Deák téren álló II. világháborús emlékműnél az áldozatok előtti tisztelgés, mécsesgyújtás követ.

Teljes verzió