Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Alkalom szüli a „sikeres” tolvajt

| Huszár Judit | Panoráma

Két perc, egy kis figyelmetlenség – mindenki tudja, hogy nem szabad a személyes tárgyakat őrizetlenül hagyni, ennek ellenére mindannyian megtesszük nap mint nap. Pedig tényleg az alkalom szüli a tolvajt…

Mindig cipzárazzuk be nyilvános helyen a táskánkat, ne hagyjunk a kocsiban értéket, zárjuk be az ajtót! – szinte már unalmasak a figyelmeztetések, azt gondoljuk, hogy ezeket tudjuk. Igen, tudjuk. De nem mindig csináljuk…  

– A közelmúltban több tipikus „alkalom szüli a tolvajt” esetünk volt – kezdte Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Az egyik ügy arról szól, hogy kiállt a garázsból a sértett, amikor eszébe jutott, hogy valamit a házban felejtett. Kiugrott a kocsiból, a motort sem állította le, egy perc alatt befutott. Mire visszaért, a táskáját már ellopták az autóból. Benne volt a telefonja, pénztárcája, iratok, így a kár 100 ezer forint.

Egy másik férfi a moziban, a mellette lévő üres székre rakta a kistáskáját, benne a pénztárcájával, iratokkal, illetve a kabátját. Mire vége lett a filmnek, már csak a kabát maradt ott. Szintén a táskáját vitték el egy soproni nőnek, aki az egyik belvárosi étterem teraszán a széke háttámlájára akasztotta. Csak akkor vette észre a hiányt, amikor fizetett volna. De olyan esettel is találkoztak a közelmúltban a rendőrök, hogy valakinek a nagy válltáskájából lopták ki a pénztárcáját, amíg az egyik bevásárlóközpontban lévő boltban válogatott. Itt az volt a hiba, hogy nem cipzárazta be a táskát.

– Ezek apró figyelmetlenségek, amelyek könnyű prédává tesznek minket a tolvajok előtt – tette hozzá az őrnagy. – Nem győzöm hangsúlyozni: a személyes értékeinket soha ne hagyjuk őrizetlenül! A szék háttámlájára ne tegyük a táskát, mert nem látjuk, és mindig cipzárazzuk be! A moziban inkább tartsuk az ölünkben! Persze, nem annyira kényelmes, de mennyivel kényelmetlenebb, ha ellopják minden iratunkkal, pénzünkkel, telefonnal együtt… Az autót mindig zárjuk be, de még így se hagyjunk benne látható helyen értéket! Legyünk mindig elővigyázatosak, azzal megelőzhetjük a bajt! 

Kapcsolódó cikkek