Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Albérlet: válasszunk körültekintően!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Sopronban dübörög a lakáspiac, kelendőek az albérletek. Bérlőként és bérbeadóként egyaránt nagy dilemmát okozhat kiválasztani, hogy kivel üssük nyélbe a lakásbérlést.

Érdemes körültekintően választani, és ragaszkodni az albérleti szerződéshez, mely rögzíti a felek jogait és kötelességeit. – A lakhatás feltételeit a tulajdonosnak kell biztosítania, sajnos egy ideig abban az esetben is, ha a bérlő nem fizet – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

– Ha a nem fizető lakó holmiját kitesszük a ház elé, és zárat cseréltetünk, akkor feljelenthet bennünket. A legjobb a megelőzés, azaz érdemes közjegyzői okiratba foglalni a bérleti szerződést. Ez azért hasznos, mert felmondáskor a bérlő köteles elhagyni a lakást. Ha ezt nem teszi meg, a közjegyzői okiratnak köszönhetően lehet kérni a kiköltöztetést. Ennek híján marad a hosszadalmas és bonyolult lakáskiürítési per, amelynek végéig a bérlőt birtokvédelem illeti meg, tehát használhatja a lakást. A főbérlő akkor teheti ki azonnal a bérlőt, ha az szándékos kárt okoz, vagy nem rendeltetésszerűen használja az ingatlant.


Előfordult, hogy a tulajdonos a bérleti díj elmaradása fejében lefoglalta a bérlő személyes tárgyait. – Ezt nem teheti meg, mert ez lopás – tette hozzá Babelláné Lukács Katalin. – A törvényes utat kell bejárni, ebben az esetben polgári peres eljárást kell kezdeményezni a tartozás megfizettetésére. Sopronban nem volt hasonló ügyünk, de máshol előfordult, hogy valaki kivett egy albérletet, és másnap kiadta öt–hat másik embernek, majd „lelépett” a kaucióval. Mindenképpen érdemes odafigyelni, kivel kötünk egyezséget. Ingatlanközvetítőt is be lehet vonni, de nézzük át, hogy számunkra tartható-e az általa kínált szerződés!

Kapcsolódó cikkek