Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Adventi népszokások
Igazi adventi hangulat – a Szent Mihály-templom Hauser Károly festményén Fotó: Soproni Múzeum

December 6-án a legények láncokkal járták az utcákat

Adventi népszokások

| P. Horváth László | Panoráma

A Jézus születését megelőző négyhetes adventi időszak gazdag népszokásokban, néphagyományokban.

– Advent a nyugati kereszténységnél a Szent András napjához legközelebb eső vasárnap kezdődik és Jézus születésnapjáig, szentestéig tart – mondta Csiszár Attila, a Soproni Múzeum néprajzkutatója. – A téli időszakban szüneteltek a mezőgazdasági munkák, ezért ekkor sokkal több népszokást műveltek őseink, mint nyáron, amikor egész nap a földeken dolgoztak. Fontos, hogy az adott naphoz tartozó szokást mindig a megelőző este tartották meg. Sopron térségében egykor december 6-án a legények láncokkal járták az utcákat, és nagy lármát csaptak. El is nevezték őket láncos Miklósoknak. Ennek a szokásnak az eredete pontosan nem ismert, annyi bizonyos, hogy nem kötődik a Mikulás-napi ajándékozáshoz; feltehetően még óeurópai pogány hagyományt őrzött.

Fontos dátum december 13., Luca napja. Előestéjén termékenységvarázsló jelleggel a nagyobb gyerekek, legények házról házra jártak. A fiatalok lopott fán vagy szalmán térdepelve mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígértek ajándékokért cserébe. Mivel a Luca napjára virradó éjszaka a néphit szerint a boszorkányok különösen nagy rontó hatalommal bírtak, igyekeztek ellenük védekezni. Vidékünkön az istálló ajtaja fölé tüskés vadrózsa ágat szegeztek, hogy a boszorkányok el ne vigyék a tehenek tejét. Ezen a napon vetettek el egy tálkában búzát: ha a gabona karácsonyra kicsírázott, akkor gazdag termésben bízhattak.

December 24-e is fontos dátum volt. A lányok az éjféli mise előtt egy öl fát és egy marék babot vittek be a konyhába. Hazaérve megszámolták: ha mind a kettő páros volt, akkor bízhattak abban, hogy a következő évben megtalálják a férjüket. A mise előtt a felnőttek a saját maguk készítette betlehemmel járták a házakat, és énekszóval idézték fel Jézus születését.

Advent egyet jelentett egykor a disznóvágások időszakával is. Szerdán és pénteken a hagyományőrző családokban böjtöt tartottak. December 24-én szinte tilos volt húst fogyasztani, a vacsora tejből és kalácsból állt. Az éjféli mise után az első húsos étel sok háznál az úgynevezett préshurka vagy a kocsonya volt.

Advent a Macskakőben: Mézillatú készülődés a Macskakő Gyermekmúzeumban december 8-án, vasárnap. Délelőtt 11 órakor nyitják meg az ágfalvi Váci Mihály Általános Iskola alkotókörének Angyalváró című bemutatkozó kiállítását. 16 órától Mézeskalács díszítés és sütés lesz, majd ­Becska Zsóka és Gazda Patrícia óvodapedagógusok vezetésével adventi bábos játékot tartanak.

Kapcsolódó cikkek