Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A város jó hírét viszik
Grabner József festőművész a hűség napon vette át a Civitas Fidelissima-díjat Fotó: Griechisch Tamás

A város jó hírét viszik

| Munkatársunktól | Panoráma

Sopronban a hűség napján adják át a város legrangosabb kitüntetéseit. 2019-ben a Civitas Fidelissima-díjat Grabner Józsefnek és a Soproni Egyetem Benedek-karának ítélték oda.

Grabner József festőművész, a város egyik legismertebb és legnépszerűbb akvarellistája 1940-ben született Sopronban. A közgazdasági technikumban érettségizett 1958-ban. Rajztehetségét korán felismerték, 1957-től Mende Gusztáv híres rajziskolájában tanult. Sopron jó ismerője. Tudatosan megválasztott időszakokban, ugyanakkor a helyzet diktálta körülményekhez igazodva örökíti meg a város mindennapjait. Nem a különlegeset keresi, hanem a „megszokottat”, a mindenki által ismertet viszi ecsettel, vízzel és festékkel papírra.

Nem szemlélőként, hanem a hellyel együtt élőként és érzőként láttatja a várost. Képein minden soproninak ismerősek a helyszínek. Akvarelljeivel nem divatos áramlatokkal sodródni, nem kísérletezni és különböző rétegigényeknek megfelelni szeretne, „csupán” üzenni és megőrizni akar: vissza- és továbbadni valamit Sopron hangulatából, levegőjéből, fényeiből, az esőáztatta domboldalak illatából. Nem tartja fontosnak sorolgatni, hogy a világon hol lelhetők fel alkotásai, minthogy az sem lényeges, hogy hány képet festett eddig. De a város számon tartja!

A Civitas Fidelissima-díj közösségi díjazottja a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara lett annak apropóján, hogy a soproni óvónőképzés 1959-ben, 60 éve vált felsőfokúvá. 

Kapcsolódó cikkek

Petárdázni tilos!

Petárdázni tilos!

2019. 12. 18. | Cziráki Viktória

December 31. közeledtével megnő az érdeklődés a tűzijátékok iránt, és elkezdődik a tanakodás, hogy milyen fény- és hangjátékkal kellene feldobni a bulit. A petárdázás továbbra is tilos.

Sopron neve jól cseng

Sopron neve jól cseng

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Sopronnak is fel kell készülnie a turizmusban zajló változásokra: az emberek ma már élményekre vágynak, szeretnének mindent egy helyen megkapni. A város és térsége adottságai jók, ezeket kell kihasználni.