Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A teológiától Deák Ferencig
Célunk a jól működő tagozataink megtartása és fejlesztése – hangsúlyozta Asbóth Imre igazgató

A teológiától Deák Ferencig

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopron iskolaváros: az alapfoktól a felsőoktatásig minden intézménytípus széles palettán képviselteti magát. Sorozatunkban a város iskoláit mutatjuk be, történelmüket, jelenüket és terveiket, valamint a diákok azt is megosztják az olvasókkal, miért is jó az adott intézménybe járni.

A tágabb belváros patinás intézménye a 88 éves épületben otthonra talált Deák Téri Általános Iskola, melyben 740 diák tanul 28 osztályban.
– Iskolánk jól megközelíthető, ez is közrejátszik abban, hogy nemcsak a soproniak, de a vidékiek körében is nagyon népszerű – hangsúlyozta Asbóth Imre igazgató.

– Az alsó tagozaton évfolyamonként két osztályban folyik integrált művészeti képzés, egy pedig matematika tehetséggondozó osztály. Ez utóbbi felső tagozaton is folytatódik. Ötödiktől emelt óraszámban vehetnek részt diákjaink idegen nyelvi – angol vagy német –, valamint informatika oktatásban. A középiskolák visszajelzései alapján jó alapokat adunk a diákoknak mind a tagozatokon, mind a normál tantervű osztályokban. Előnyként könyvelik el a szülők is, hogy az alsóban minden osztálynak saját napközis csoportja van, a 14 közösség kihasználtsága szinte százszázalékos. Felsőben két tanulószobás csoportunk működik.
Asbóth Imre
Szép versenyeredményekkel büszkélkedhet a Deák-iskola: leginkább matematikából, idegen nyelvekből és informatikából érnek el országos eredményeket a diákok. Emellett az egészségügyhöz köthető megmérettetéseken is sikerrel vesznek részt, csecsemőápolásban és elsősegélynyújtásban is jeleskednek a Deák téri gyerekek. Különböző sport- és művészeti versenyeken is – például kosárlabda vagy legutóbb ultimate frizbi rendezvényeken – több alkalommal is az országos döntőkbe jutottak. Az iskolai rendezvények közül nyitott az óvodások és a környékbeli gyerekek számára a Szent Mihály-napi kavalkád és a gyermeknap is.

– A jövőben elsődlegesek az infrastrukturális fejlesztések: energetikai felújítás előtt állunk, még a tervezés időszakában, de biztosan lesz ablak-, ajtócsere, fűtéskorszerűsítés, valamint a lapostetőre napelemeket is szeretnénk tetetni – tette hozzá Asbóth Imre. – A Soproni Tankerületi Központ intézményeként az informatikai és eszközfejlesztést biztosítja a fenntartónk. Sikeresen veszünk részt két osztállyal is a Határtalanul pályázataiban, a tanév végén hetedikeseink Erdélybe utaznak.

A mai általános iskola 1930-ban épült: a Pozsonyból elköltözött Pécsi Erzsébet Tudományegyetem Hittudományi Kara talált itt otthonra. A II. világháború után a hittudományi kart felszámolták, tanárképzés kezdődött az épületben. 1957-től a volt gyakorló iskola osztályaiból alakult meg az akkori nevén Sztálin Téri Általános Iskolal. A mai Király Jenő utcai lakótelep épülése–bővülése létszámnövekedéssel járt, ezért 1970-ben megnyílt az intézmény szomszédságában a Bors László Általános Iskola, mely önállóan tíz évig működött. 1980-ban a művelődési osztály összevonta a két szomszédos iskolát: az alsó tagozat és a napközi a Király Jenő utcai épületbe költözött, a felső tagozat pedig az iskolavezetéssel együtt a Deák téri épületben kapott helyet. Az iskola 1990-től viseli a Deák Téri Általános Iskola nevet.

Halwax Kinga 6.b

Nagyon kedvesek a tanárok, figyelemmel fordulnak felénk: most, a félév zárásakor is biztosítottak lehetőséget a javításra, például szorgalmi feladatokkal. Szeretjük, ha kivetített vázlat alapján folynak az órák, onnan könnyebb leírni. Érdekesek az iskolai programok is: a 7–8. osztályosoknak szervezik a halloween-partit, 5–6. évfolyamnak pedig a Mikulás-partit. Nagyon szeretjük a kirándulásokat, a sportnapokat és a gyermeknapi rendezvényt.

Kapcsolódó cikkek

Petárdázni tilos!

Petárdázni tilos!

2019. 12. 18. | Cziráki Viktória

December 31. közeledtével megnő az érdeklődés a tűzijátékok iránt, és elkezdődik a tanakodás, hogy milyen fény- és hangjátékkal kellene feldobni a bulit. A petárdázás továbbra is tilos.

Sopron neve jól cseng

Sopron neve jól cseng

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Sopronnak is fel kell készülnie a turizmusban zajló változásokra: az emberek ma már élményekre vágynak, szeretnének mindent egy helyen megkapni. A város és térsége adottságai jók, ezeket kell kihasználni.