Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tehetséges építész utcája
Handler Nándorról 1999-ben nevezték el az Aranyhegyen található utcát. Fotó: Filep István

Híres soproniak nyomában: Handler Nándor nevét iskola is viseli

A tehetséges építész utcája

| Etzl Edgár | Panoráma

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

Az Aranyhegy nyugati szélén, a Rákosi út és az Ív utca között húzódik a 300 méter hosszú Handler Nándor utca. A szakaszt Sopron kiváló építészéről nevezték el 1999-ben.

Handler Nándor szülei hatodik gyermekeként 1836. február 27-én látta meg a napvilágot Sopronban. Ferdinánd néven anyakönyvezték, később kezdte a magyarosabb Nándor nevet használni. Ausztriából betelepült felmenői között is több építészt találunk: apja, József neoreneszánsz házai meghatározó elemei voltak Sopron utcaképének. Nagyapja, Jakab pedig a város első romantikus klasszicista építészeként volt ismert.

Handler Nándor valószínűleg Dél-Ausztriában és Kelet-, valamint Észak-Németországban folytatta tanulmányait. Apja vállalkozásában helyezkedett el, aki pótolhatatlan munkájára hivatkozva 1847-ben kérvényezte Nándor felmentését a katonai szolgálat alól.

Mindössze 26 éves volt, mikor elkészítette az Orsolya téri templomból, iskolából és zárdából álló együttes terveit, amit rövidesen meg is építettek. A sekrestyében a boltozat zárókövén található arcát ábrázoló szobra, melyet Hild Károly készített.

1855-től három évtizeden át számos gyönyörű lakóépületet tervezett. Handler nevéhez fűződik az evangélikus templom melletti, zöld színű Schreiner-ház tervezése. Ennek homlokzatába beépítettek két olyan kuruc ágyúgolyót is, amelyek a korábban itt álló épületet lerombolták.

1880-ban épült meg a Russ-villa is, melynek sikere nyomán megbízták a Solymosy-család nagylózsi kastélyának felújításával. Megtervezte a Balfi utca 1–3. épületét, valamint a Dorfmeister és Jégverem utca sarkán álló Szent Mihály-népiskola és a konvent épületét, a „szürkék” részére pedig templommá alakította a Táncsics Mihály utcai kápolnát, ami mellé rendházat húzott fel. Neve a bécsi parlament terveinek kidolgozására felterjesztett magyar építészek listáján is szerepelt.

Handler Nándor 1888. szeptember 12-én hunyt el. Nevét 1994-től viseli a Halász utcai szakképző iskola, melynek egyik épületszárnyát szintén ő tervezte.

(Írásunkhoz az Aranykönyvet és a Soproni Széchenyi István Városi Könyvtár információit használtuk forrásként.)

Az utcasorozatban megjelent írásokat ezen a linken gyűjtöttük össze.

Kapcsolódó cikkek