Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tároló önmagában nem védi a biciklit

Rendőrségi sorozat

A tároló önmagában nem védi a biciklit

| Czetin Zoltán | Panoráma

A tavasszal együtt elkezdődött a kerékpáros szezon. Újságunkban két hete már írtunk arról, hogy hogyan legyünk biztonságban két keréken – most hasznos tanácsokat adunk ahhoz, hogy a biciklink se tűnjön el…

Csak egy percre ugrottam be a boltba. Csak addig hagytam ott, amíg befutottam a gyerekért. Ugye, ismerős mondatok? Sajnos sokszor úgy folytatódnak, hogy amire kiértem, már nem volt meg a bicajom…

– A kerékpárt mindig le kell zárni, akkor is, ha csak egy percre hagyjuk az utcán! – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Az is lényeges, hogy ne csak egymáshoz zárjuk a kerékpárokat, hanem mindig valamihez rögzítsük azokat! Sopronban nagyon sok helyen van kerékpártároló, használjuk ezeket!

Az olcsóbb zárakat metszőollóval egy pillanat alatt el lehet vágni, a komolyabb szerkezeteket viszont lényegesen nehezebb eltávolítani, így ezek jobban garantálják a biztonságot. Minél drágább a biciklink, annál drágább zárat is érdemes venni hozzá.

A szakembertől megtudtuk: többször előfordul, hogy a lezárt kerékpár kosarában maradnak az értékek, miközben onnan csak egy mozdulat elemelni azokat.

– A társasházak közös tárolóiban is zárjuk le a kerékpárokat! – folytatta Babella-Lukács Katalin. – Sokszor nyitva maradnak az ajtók, olyanok is betérhetnek a lépcsőházakba, akik nem ott laknak, és pár perc alatt megkárosíthatnak bennünket.

Az őrnagy szerint a biciklis ruha nemcsak kényelmes viselet a sportoláshoz, de a sok zsebe alkalmas arra is, hogy biztonságban tároljuk értékeinket. Használjuk ki ezt a lehetőséget is! 

Kapcsolódó cikkek