Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tapintás élménye
Először bekötött szemmel, látássérült tárlatvezetők segítségével járhatják végig a kiállítást az érdeklődők. Fotó: Filep István

Látogatóknak, kísérőknek is különleges a tárlatvezetés

A tapintás élménye

| Etzl Edgár | Panoráma

Péntekig látogatható a Kézzelfogható Alapítvány Ébredések című, tapintható tárlata a Soproni TIT előadótermében. A budapesti székhelyű alapítvány célja, hogy segítse a látássérült fiatalok beilleszkedését a társadalomba.

– A múzeumokban általában a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” szabály érvényesül, de itt nem ez a helyzet – mondta a vándorkiállítás múlt pénteki megnyitóján az alapítvány elnöke, Móga Sebők Erzsébet. – Különleges művészeti élményben részesülhetnek az érdeklődők, hiszen először bekötött szemmel, látássérült tárlatvezetők segítségével járhatják végig a kiállítást, a szemtakaró levétele után pedig meg is nézhetik a korábban tapintással megismert műtárgyakat, amelyek sérült és ép képző- és iparművészek alkotásai.


A megnyitón közreműködött az Eötvös-gimnázium Nyolcadik óra nevű együttese. Nem véletlen, hogy ennek az iskolának a diákjai vendégeskedtek a rendezvényen, hiszen itt tanult a kiállítás egyik szervezője, Tóth Vivien látássérült tárlatvezető is. – Nemcsak a látogatóknak, nekünk, kísérőknek is különleges minden egyes tárlatvezetés. Eltakart szemmel az érdeklődők ránk vannak utalva, a szokatlan helyzetre mindenki másképp reagál. Sokan megosztják ilyenkor érzéseiket és gondolataikat, egyfajta kapocs alakul ki a tárlatvezető és a látogató között.


A kiállítás létrejöttét a soproni Lions Club és Lady Lions Club is támogatta: a férfak anyagilag, a nők pedig szálláshelyek szervezésével. Mint ahogy azt köszöntőjében Bors Dániel, a soproni Lions Club titkára is elmondta, a helyi Lions-klubok egyik legfontosabb célkitűzése a vakok és gyengénlátók támogatása. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek