Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A soproni bor nagykövetei
Az elmúlt öt évben folyamatosan szépítették a borlovagok a Rejpál-házat, megújult az udvar, a kiszolgálóhelyiségek, a lovagterem, most pedig kialakítottak egy bortrezort is Fotó: Griechisch T

Befejeződött a Rejpál-ház hátulsó részének felújítása

A soproni bor nagykövetei

| Köves Andrea | Panoráma

Egy különleges bortrezorral és pincével gazdagodott a Rejpál-ház, ezzel befejeződött a hátulsó épületrész külső–belső felújítása. A házban a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesülete öt évvel ezelőtt talált otthonra.

A szombati ünnepélyes átadón büszkén járták körbe a példamutatóan felújított székhelyüket a borlovagok és borbarátok. Az elmúlt öt évben folyamatosan építették, szépítették az önkormányzattól kapott épületrészüket. Először a régi, romos épület udvarát, az udvari homlokzatot, a tér fedett részét és a kiszolgálóhelyiségeket tették rendbe, majd kialakítottak egy bortrezort, az emeleten pedig előadótermet, irodát és lovagtermet. Ezt a munkát folytatták idén, megépítettek egy újabb impozáns bortrezort, és egy különtermet is kialakítottak. A munkálatokat a Sopron kulturális és közösségi tereinek megújítására kiírt pályázaton elnyert 17,5 millió forintból végezték el. A mostanra teljes egészében megújult mintegy 300 négyzetméteres épület tökéletesen alkalmas borvacsorák, bemutatók és különböző szakmai rendezvények megtartására is.

– Egyesületünk mind a 66 tagja nagyon boldog, hogy ilyen szép és méltó hely lehet a székhelyünk, ahol teljesíthetjük küldetésünket, vagyis a borkultúra ápolását – fejtette ki dr. Sztancs György, az egyesület elnöke az átadó ünnepségen. – A Soproni borvidék felemelkedéséért tevékenykedünk, a jó soproni bor nagykövetei vagyunk. Ennek jegyében tele vagyunk tervekkel a jövőre nézve, számos programot, rendezvényt szeretnénk megvalósítani ezen a szép helyen.

Az ünnepélyes átadón dr. Farkas Ciprián polgármester is elismerően szólt a felújításról:

– A mai nap is bizonyítja, hogy milyen jó döntés volt, amikor 5 esztendővel ezelőtt a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesülete megkapta a Rejpál-háznak ezt az épületrészét, hiszen időről időre előállnak valamilyen remek ötlettel. Most már teljes terjedelmében funkciót nyert az épület, amely a borlovagok mellett a horvát és a német nemzetiségeknek is a székhelye, kulturális centruma – emelte ki Sopron polgármestere köszöntőjében.

Az épületet Horváth Imre városplébános áldotta meg, aki szintén méltatta a borlovagok nemes küldetését.

Kapcsolódó cikkek