Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A rendőrfőkapitány utcája
Az Ágfalvi úti lakótelepen lévő, 450 méter hosszú utca 1996 óta viseli Heimler Károly nevét. Fotók: Filep István és Soproni Városszépítő Egyesület

Híres soproniak nyomában: Heimler Károly a Soproni Szemle alapítója is volt

A rendőrfőkapitány utcája

| Etzl Edgár | Panoráma

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

Az Ágfalvi úti lakótelepen, a Csata utca és a Kertvárosi utca között húzódik a 450 méter hosszú Heimler Károly utca. A szakasz keleti oldala társasházas övezet, a „kanyar után” pedig kertvárosi házak szegélyezik. Az utcát 1996-ban nevezték el a város egykori rendőrfőkapitányáról, aki a városszépítő egyesület harmadik elnöke, egyben a Soproni Szemle megalapítója is volt.

Heimler Károly 1877. október 18-án született Sopronban. 1896-ban érettségizett az evangélikus líceumban, utána jogot tanult Budapesten, Pozsonyban, majd Kolozsvárott, ahol doktorátusát szerezte. Heimler 1905-ben lett a városi rendőrség alkapitánya, ebben az évben lépett be a városszépítő egyesületbe. Hamarosan az egyesület választmányi tagja, majd alelnöke lett, 1914-ben pedig elnökké választották. A rendőrség főkapitányi pozícióját 1908 és 1920 között töltötte be. 1903-tól 1919-ig a Széchenyi Páholy tagjaként szabadkőműves volt. Ezért nem vették át az államrendőrség szolgálatába, így 1925-től főjegyzőként és árvaszéki elnökként foglalatoskodott. Az evangélikus egyházközségnél presbiteri feladatokat látott el.

Elnöksége alatt az egyesület számos helyen fejlesztette a várost: a Bécsi-dombon népparkot alakított ki, rendezte a Sas teret, felállította a Kossuth Lajos utcai barométert, valamint a koronázó-dombi emlékoszlopot. Modernizálta a Tómalom strandfürdőt, és pihenőpadokat telepített az erdei sétányokra. Heimler Károly segítette az új Károly-kilátó építésének finanszírozását. Az egyesület megvásárolta és felújította a Hubertusz-vadászházat, valamint kialakította a Printz- és Muck-pihenőt. Emléktáblát állított Mátyás királynak, Zrínyi Miklós költő–hadvezérnek, Csányi János krónikásnak és Lehár Ferenc zeneszerzőnek. A ma is élő Virágos Sopronért mozgalom szintén Heimler nevéhez fűződik.

Számos soproni témájú helytörténeti, képes- és útikönyv szerzője volt. 85 évvel ezelőtt, 1937. március 5-én a választmányi ülésen felvetette egy várostörténeti folyóirat ötletét, a Soproni Szemle első száma pedig még abban az évben megjelent.

A város lelkes fejlesztője 1937-ben vonult nyugdíjba. 1943-ban agyvérzés érte, 1954. szeptember 7-i haláláig karosszékben töltötte életét. Vagyonának nagy részét közérdekű célra hagyta.

(Írásunkhoz a Heimler Károly által alapított, ma is megjelenő Soproni Szemlében található információkat, valamint az Aranykönyvet használtuk fel.)

Az utcasorozatban megjelent írásokat ezen a linken gyűjtöttük össze.


Kapcsolódó cikkek