Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A népművészet fellegvára
A Petőfi-iskola az Oktatási Hivatal bázisintézménye, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem partner- és gyakorlóiskolája – hangsúlyozta Sipos Ferenc igazgató

Iskolák az alapoktól a felsőfokig

A népművészet fellegvára

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopron iskolaváros: az alapfoktól a felsőoktatásig minden intézménytípus széles palettán képviselteti magát. Sorozatunkban a város iskoláit mutatjuk be, történelmüket, jelenüket és terveiket, valamint a diákok azt is megosztják az olvasókkal, miért is jó az adott intézménybe járni.

A Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola összetett intézmény: a hagyományos általános iskolai oktatás mellett lényeges a művészeti képzés, valamint a balfi tagiskola is hozzá tartozik.


– Az 1–8. osztályos általános iskolai képzésben 570 gyermek tanul iskolánkban 50 pedagógus irányításával  – tudtuk meg Sipos Ferenc igazgatótól. – Idegen nyelvként a diákok a németet és az angolt választhatják, az utóbbit emelt szinten, heti 5 órában is tanulhatják. Igazi petőfis „specialitás” az év eleji és az év végi projekthét, amikor az egyes évfolyamok különböző módszerekkel oldanak meg projektfeladatokat, mint például bábjátékkészítés, idegen nyelvű kommunikációs tréning, múltunkban a jövőnk, origami, sport, drámapedagógia. A középpontban a tevékenység, a cselekedtetés áll, célunk a diákok önállóságának fejlesztése és a használható tudás megszerzése.

Sipos Ferenc
Az általános iskolai képzésben, felmenő rendszerben indult a 2016/17-es tanévben a tánc- és mozgásművészeti osztály – a mostani 1. évfolyamban már két osztály –, ahol a művészetek adta alkotóerőt kihasználva, a diákok előadókészségét fejlesztve segítik elő a hatékony ismeretszerzést – a Petőfi Nevelési Program megvalósításával, a Soproni Petőfi Színházzal és a Sopron Balettel együttműködve. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a művészeti osztályban tanuló gyerekek kreativitása, koncentrációs képessége és munkabírása fejlettebb kortársaiknál, amit elsősorban a táncos tevékenységgel, a néptánccal érnek el.


Az általános iskola 5–6. évfolyamosai a matematika, valamint a magyar nyelv és irodalom tárgyakat a differenciált képességfejlesztésnek megfelelően csoportbontásban tanulják. A MŰV-ÉSZ projekt keretében tehetséggondozás folyik népdaléneklés, néptánc és népzenei területen heti pluszfoglalkozások, mesterkurzusok keretében, tanítási szünetekben és nyári táborokban.


Az alapfokú művészeti iskolában 500 diák tanul néptáncos és hat népzene tanszakon, a képzés az ország kiemelkedő néptáncos műhelye.
Az iskola tervei között szerepel a tárgyi feltételek javítása, új osztálytermek és egy tornaterem építése. A tankerületben már elkészültek a fejlesztési tervek, így szükségessé válik az udvar egy részének beépítése. Emellett mindenképp folytatni szeretnék a tánc- és mozgásművészeti képzést, kibővítve a társ­művészetekkel, például képző­művészettel, drámajátékkal és színjátszással.

Az intézmény 1904-ben polgári fiúiskolaként alakult, két évvel később költözött a Halász utcai új épületbe. 1922-ben vette fel Petőfi Sándor nevét, az 1948-as államosítás óta általános iskolaként működik. A 60-as években komoly átalakítások, fejlesztések történtek az intézményben: felépült a hátsó épületszárny és födémet is cseréltek. 2014-ben 331 millió forintból újult meg az iskola, a főépület és a Botond utcai oldalszárny minden szintje, valamint a táncterem és a hozzátartozó öltözők is, nyílászárókat és burkolatot cseréltek, beépítették a tetőteret, emellett új bútorokat, oktatási eszközöket, 205 tanulói laptopot és digitális táblákat is vásároltak.

Szakácsi László és Szabó Zafira 2.m

Mindketten a tánc- és mozgásművészeti osztályba járunk, sokat táncolunk. Voltunk fellépésen a balettel és a néptánccal is, amikor szép ruhát is kaptunk. Nagyon szeretünk ide járni, kedvencünk az olvasás, matek, környezet és testnevelés óra, de főleg a tánc! Szeretjük a projekthetet, az előző alkalommal egy terepjáró platóján ülve mehettünk az erdőben, emellett az osztállyal is sokat kirándulunk. A rajz és a technika órán készült műveinket mindig kiteszik az osztályba vagy a folyosóra, ahol mindenki megnézheti!


Kapcsolódó cikkek