Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nagy elődök útjain
Minden vasárnap 10 órakor kezdődik a városnéző program, amelyen a turisták mellett sok soproni is részt vesz. Fotó: Németh Péter

Vasárnapi városnéző séták: 2000 év történelem 2000 lépésben

A nagy elődök útjain

| Köves Andrea | Panoráma

Nagy népszerűségnek örvendenek a vasárnap délelőtti ingyenes soproni belvárosi séták. A másfél órás városnézés mellett a Tourinform iroda sokszínű tematikus programokra is várja az érdeklődőket.

2000 év történelem 2000 lépésben – ezzel a mottóval várja az ingyenes belvárosi séta a soproniakat és a turistákat egyaránt vasárnap délelőttönként 10 órától. A Tourinform iroda elől induló városnézés során Sopron római kori városelődje, Scarbantia alapításától kezdve elevenedik meg a város történelme, érintve a város életében központi szerepet betöltő ikonikus épületeket, felelevenítve számos történetet és legendát Taschner Tamás idegenvezető kalauzolásával. Mint Kovács-Gazdag Nikoletta, a Sopron Régió Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: az elmúlt években csak a turisztikai főszezonban várta a séta az érdeklődőket, de mivel alkalomról alkalomra egyre többen érkeztek, így most már az év minden vasárnapján lehetőség nyílik a belvárosi kalandozásra.

Mindemellett havonta más-más tematikus sétát is kínál az iroda. Februárban a Valentin-nap apropójából Szerelmes Sopron elnevezéssel a romantika jegyében fedezhették fel a várost az érdeklődők. Bene Csaba idegenvezető kalauzolásával Sopront mint a „legek” városát ismerhetik meg a sétálók. A tematikus idegenvezetés arra vállalkozik, hogy bemutassa azokat a belvárosi kuriózumokat, amelyek városi, országos vagy akár európai viszonylatban is nagy jelentőséggel bírnak.

A séta során a látogatók megtudhatják, melyik hazánk legrégebben működő orgonája, legrégebbi zsinagógája, kőszínháza, első, mai kottaírással készült hangszeres tankönyve, első cukorfinomítója és gőzmalma. Izgalmasnak ígérkezik az Ahol Irsai Olivér és Napóleon randevúzik elnevezésű séta, amely a poncichternegyedet fedezi fel. Elmélyülést kínál a Soproni séta a tudatos jelenlét jegyében mottójú program, amely arra szeretné felhívni a figyelmet Kőrös Ildikó vezetésével, hogy milyen módszereket tudunk alkalmazni hétköznapi életünk során arra, hogy életminőségünket növeljük: magunkat nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá, napjainkat pedig színesebbé, élvezetesebbé tegyük. Részletes információk a sétákkal kapcsolatban a www.visitsopron.com oldalon találhatók.

Kapcsolódó cikkek