Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A legendás polgármester utcája
A Thurner Mihály utca 313 méter hosszú, kisebb sorházak alkotják. Fotó: Filep István

Híres soproniak nyomában: 2000 óta viseli Thurner Mihály nevét a közterület

A legendás polgármester utcája

| Munkatársunktól | Panoráma

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Új sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Ravazd utcai lakóparkban, a Sirálytól a Gólya utcáig húzódik a Thurner Mihály utca. A 313 méter hosszú közterületet a huszadik század jelentős városvezetőjéről, a soproni népszavazás polgármesteréről nevezték el 2000-ben.

Sopronyi-Thurner Mihály 1878. december 12-én született Márcfalván (Marz), egy német ajkú család tizedik gyermekeként. Alsó iskoláit Sopronban és Győrben végezte, 12 éves korában tanult meg magyarul. Kecskeméten és Budapesten jogot tanult, majd államtudományi doktorátust szerzett Kolozsváron. Sopronba 1908-ban tért vissza, 1910-ben feleségül vette Prickler Matildot, házasságukból három fiúgyermek született. 1912-ben kinevezték a számvevőség élére. Az első világháború alatt katonáskodott, de szaktudása miatt hamar visszahívták. Közfelkiáltással választották Sopron polgármesterévé 1918. augusztus 1-jén.

A trianoni békediktátumot követő időszakban magyar és német nyelvű beszédekkel állt ki Magyarország igazságáért, nagy szerepe volt abban, hogy az 1921. december 14-én tartott népszavazáson a soproniak Magyarország mellett szavaztak.

A két világháború között Sopron talpra állításáért a gyáripar, az idegenforgalom és az oktatásügy fejlesztését ösztönözte, nyomorenyhítő intézkedéseket hozott. A Hűségkapu leleplezésekor, 1928-ban gróf Bethlen István miniszterelnöktől Magyar Érdemkeresztet vehetett át. A ’30-as évek elején felvette a Sopronyi előnevet. Még tíz évig állt a város élén, 1941-ben leköszönt, de a selyemgyár igazgatójaként továbbra is dolgozott, a város pedig díszpolgárává választotta.

1945-ben hamis vádak alapján bíróság elé állították, állásától és díszpolgárságától megfosztották. A népbíróság kénytelen volt felmenteni, mert senki nem volt hajlandó ellene tanúskodni. A halála előtti évben utcaseprői állásért folyamodott, hogy a várost szolgálva kereshesse kenyerét. 1952. április 7-én hunyt el, 1998-ban, születése 120. évfordulóján a város visszaadta díszpolgárságát.

A Thurner Mihály utca nagyjából 25 éve kezdett kiépülni. Egy–három lakásos sorházak alkotják, egy kisbolt, valamint egy többlakásos társasház található itt. Ott jártunkkor az utca egyik legrégebbi lakójával találkoztunk. Barasits György elmondta: a sorházak kiépülése előtt a területen kiskertek voltak. – A lakók többsége szerintem nincs tisztában azzal, kiről van elnevezve az utca, pedig a hivatalnál ott áll a nagy polgármester szobra – mondta.

Az utcasorozatban megjelent írásokat ezen a linken gyűjtöttük össze.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...