Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A költöző kápolna
118 éve áll a Villa sor és a Várisi út ke­­resz­te­ző­désében a Nepomuki Szent János-kápolna, melyet téglánként építettek újra

A templomok története, rejtett és látható kincseik

A költöző kápolna

| Bertha Ágnes | Panoráma

Sopronban évszázadok óta békésen megfér egymás mellett több vallási közösség és templom. Sorozatunkban bemutatjuk a város templomait, történetüket, érdekességeiket, rejtett vagy látható kincseiket, valamint terveiket.

Talán a legkalandosabb életű templomunk a Villa sori Nepomuki Szent János-kápolna. Az eredeti kápolnát ugyanis 1764-ben építették fel a Tűztorony mellett Közép-Európa egyik legismertebb szentjének – a hidak és a gyónási titok vértanújának – a tiszteletére. Aki Sopron belvárosába be akart jutni, a Hátsó-, illetve az Előkapu között választhatott, ezért a kis templom igen népszerű volt a katolikusok körében. Az új városháza bontásakor, 1893-ban rábukkantak a római Scarbantia fórumára, előkerültek a capitoliumi triász szobrai, de a feltárások során a ká­­polna „útban” volt, ezért Zalka János, akkori győri püspök engedélyezte annak áthelyezését. Az 1895. február 9-i közgyűlési jegyzőkönyv rögzítette, hogy a ká­­polna új helyen történő felépítési költségét – a vá­­rosi főmérnök jelentése alapján – 5458 forintban állapították meg.

A bontás során a templom minden tégláját, faragványát megszámozták, így eredeti formájában épült fel Schármár János műépítész irányításával a Villa sor és a Várisi út kereszteződésében. Több mint négy év elteltével, 1899. szeptember 17-én Póda Endre apátplébános szentelte fel új helyén. Az építés és költözés időpontjait az épület elődomborodó homlokzatán latin nyelvű felirat őrzi.

– A kápolna szép állapotban van, néhány állagmegóvó beruházást tervezünk csak a közeljövőben – tudtuk meg Marics Istvántól, a Szent Margit-plébánia plébánosától. – A belső pad­­lóburkolat cserére érett, valamint a színes üvegablakokat is szeretnénk felújítani. Erre jó pár éve már gyűjtöttek a hí­­vek, az adomány azóta is félre van téve – de újabb felmérésre van szükség a munkálatok előtt. Az itteni hívek nagy örömére – pár év hallgatás után – ismét megkondul a kápolna harangja minden délben. Mivel a korábbi harmónium a szú áldozata lett, nemrégiben felajánlásból kaptunk egy másikat, mely szépen szól, köszönhetően a kápolna kiváló akusztikájának is. A környékbeliek szeretetéről tanúskodik, hogy a heti egy, szerdai szentmisén tele van a templom, szép számmal idelátogatnak a nya­­ralók és a szomszédos sza­­natóriumban gyógyulók is. A kápolna liturgikus élete még lüktetőbbé teszi a Szent Margit-plébánia mindennapjait.

Kapcsolódó cikkek