Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A kézművesség dicsérete
Marton Ferenc ismét rangos elismerést kapott Fotó: Griechisch Tamás

Marton Ferenc egymás után hatszor is „remek mester” lett

A kézművesség dicsérete

| P. Horváth László | Panoráma

Egymás után hatszor nyerte el a Magyar Kézműves Remek díjat Marton Ferenc. A hetvenéves soproni kárpitosmester ma is aktívan dolgozik, ráadásul tesz is azért, hogy ne haljon ki ez a szép szakma, egy diák ugyanis nála tölti szakmai gyakorlatát.

Újabb szép sikert ért el a közelmúltban Marton Ferenc aranykoszorús kárpitos-, asztalos- és bútorrestaurátor-mester. A magyar iparkamara minden évben meghirdeti a Magyar Kézműves Remek díjat. A versengésen a barokk kanapé alkotása kiérdemelte a kézműves remek elismerést. Ez a díj sorrendben a hatodik volt, így Parragh Lászlótól, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől elnöki aranyérmet és oklevelet vett át.

– Megtiszteltetés számomra, hogy munkám és hivatásom kapcsán ismét öregbíthettem Sopron hírnevét és az iparosság megbecsülését – fogalmazott Marton Ferenc. – A német stílusban készült nyertes kanapét a nyáron több kiállításon is bemutattam. A terveim szerint a következő évben eljut majd az ország más tájaira, így a szülőfalumba, a Vas megyei Kercaszomorra is. Jövőre lesz száz éve annak, hogy a trianoni döntés ellenére a falu magyar maradhatott, ezért az utókortól a település megkapta a legbátrabb falu címet.

Marton Ferenc szülei a kitelepítés elől menekülve, kalandos úton érkeztek meg Nagycenkre. Ő pedig fiatalkorában, 1967-ben költözött Sopronba. A Batsányi utcai műhelyét 1971-ben nyitotta meg, és azóta is ott dolgozik.

– Sajnos a kárpitosmesterség a kihaló szakmák közé tartozik – állapította meg Marton Ferenc. – Nekünk pedig kötelességünk tenni ez ellen. Idén nagy örömömre az egyik győri szakképző intézménnyel szerződést kötöttünk: szeptembertől az egyik diákjuk nálam tölti a szakmai gyakorlatát. Vallom, nyitni kell a fiatalság felé. Így mindenképpen megjelenek a Liszt-központban tartandó szakmák bemutatóján, a pályaválasztási napon.

Kapcsolódó cikkek