Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A gyertyák soproni birodalma
Sopronban közel ötezerféle terméket készítenek a Gala Hungary Kft. üzemében – tudtuk meg a cég vezetőségétől: Szalontai Jánostól, Mák Ferenctől és Nagy Rolandtól (b–j). Fotók: Filep István

A Gala Hungary Kft. 10 ezer tonna gyertyát gyárt évente többnyire automata- és robotgépekkel

A gyertyák soproni birodalma

| Győri-Varga Nóra | Panoráma

Vannak köztük tősgyökeresek, vidéki eredetűek és külföldi tulajdonúak – ami közös bennük, hogy változatos tevékenységüket Sopronban végzik. Sorozatunkban a város legjelentősebb cégeit mutatjuk be, ezúttal a Gala Hungary Kft.-t.

Több mit 30 éve alapították a mai Gala Hungary Kft., a soproni gyertyagyár elődjét, mely akkoriban még a város külterületén, Jánostelepen működött. A ’90-es évek közepén költöztek jelenlegi, Somfalvi utcai telephelyükre. 1997-ben német tulajdonba került a cég, jelentős fejlesztések kezdődtek, nagyméretű ipari üzemet alakítottak ki, mely napjainkban 40.000 négyzetméteren helyezkedik el. – Vállalatunkat 2016-ban megvásárolta Európa egyik vezető pénzügyi befektetője, az Equiston alap. Az a célunk, hogy mint cégcsoport a világon a legnagyobbak legyünk – mondta Szalontai János, a Gala Hungary Kft. ügyvezetője, aki 25 éve munkatársa a cégnek. – Már ott vagyunk az öt legnagyobb gyártó között. Sopronban közel ötezerféle terméket, évi mintegy 10 ezer tonna gyertyát állítunk elő többnyire automata- és robotgépek segítségével, de a kisszériás árut továbbra is kézzel készítjük. A mennyiségeket nem darabszámban mérjük, hiszen jelentős különbség van egy teamécses és egy nagyobb, rusztikus gyertya között. Kompromisszumot a minőségben nem kötünk, emiatt termékeink nem tartoznak a legolcsóbbak közé, de ezt még a multinacionális vevőink is egyre inkább elfogadják.


A bajorországi Gala Group cégcsoport üzemeiben szerte a világon nemcsak gyertyák, hanem lakásillatosítók és lakásdekorációk is készülnek. Magyarországon kívül Németországban, Lengyelországban, az Egyesült Államokban és Indiában is jelen vannak, a korábban Kínában gyártott termékek pedig 10 éve átkerültek Sopronba. Világszerte mintegy 4000 munkatársuk van, ebből Sopronban százan dolgoznak. – Magyarországi kollégáink 75 százaléka több mint 3 éve van nálunk; őket és a még régebbi kollégákat hűségprogrammal jutalmazzuk. A hűségprémium minden hónapban megilleti a dolgozókat, melyet a 3. és minden 5. nálunk töltött év után emelünk – folytatta az ügyvezető. – Mivel a piac gyorsabban fejlődik, mint ahogy új munkaerőt tudunk találni, legfőbb törekvéseink között van, hogy a gyártásunkat a lehető legtöbb területen automatizáljuk, robotizáljuk. Ennek van minőségbiztosítási oka is, hiszen a gép a munkaidő 8. órájában sem fárad el.

A Gala Hungary Kft. munkatársai holtszezonban heti 5 nap dolgoznak, egy műszakban. A fő szezon számukra a halottak napját megelőző 2–3 hónapban kezdődik, átível a karácsonyi ünnepeken és január közepéig tart. Ekkor 3 műszakban dolgoznak, és átlagosan mintegy 840 tonnányi gyertya jön le a soraikról havonta.



Kapcsolódó cikkek