Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A fennmaradás csodája

Szent Istvánra és államalapításunkra emlékeztek a soproniak

A fennmaradás csodája

| Horváth Ferenc | Panoráma

A magyarságnak küldetése, feladata, felelőssége van és ezáltal – ami a legfontosabb – ­jövője – mondotta Szent István-napi ünnepi beszédében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

A soproniak – augusztus 20-án – a hagyományoknak megfelelően a Szent István-templom kertjében köszöntötték államalapításunkat, az új kenyér ünnepét és a templom búcsúját. A szentmisét dr. Reisner Ferenc kanonok, a közelmúltban kinevezett püspöki helynök mutatta be. Szentbeszédében a fennmaradás csodájának nevezte, hogy államunk és a magyarság – egy maroknyi nép Európa ölén – túlélte a történelmi viharokat. Mindez a keresztény értékeknek köszönhető, hiszen Szent István választhatott, hogy ütközőpont legyünk vagy híd. Szent királyunk ez utóbbit választotta, és a keresztény hitre építette országát. Dr. Reisner Ferenc hitet tett a tiszta keresztény értékek mellett, kiemelve a krisztusi példamutatást, hiszen napjainkban is sok veszély fenyegeti az általunk vallott értékrendet.

Barcza Attila ünnepi beszédében ugyancsak kiemelte Szent István szerepét, mert „jellemét, hitét, hatalma erejét a magyar nemzet megerősítésére, felemelésére, Magyarország érdekeinek szolgálatára fordította”. Kiemelte: több mint ezer éve kaptuk a Szent István-i lehetőséget, amely nemcsak hitet jelent, hanem azt is, hogy a magyarságnak küldetése, feladata, felelőssége van és ezáltal – ami a legfontosabb – jövője. Ezt követően utalt arra is, hogy napjainkban ugyancsak kiállunk jogaink és az igazság védelmében, ha kell, Brüsszelben, ha kell, itthon és bárhol a világban.

– Mi, magyarok, Szent István népe szabad nemzetként szeretnénk élni. Biztonságos, méltányos, keresztény polgári Európát akarunk – hangzott a szónok üzenete, majd kiemelte: 2010 óta Szent Istvánhoz méltó országépítő nemzet vagyunk: családjaink és gazdaságunk megerősítése, határaink védelme, településeink fejlesztése egy felemelkedő nemzet országépítésének tettei.

Az országgyűlési képviselő ünnepi beszédét követően áldotta meg az új kenyeret dr. Reisner Ferenc, majd a városvezetők – dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István, Csiszár Szabolcs alpolgármester – és Barcza Attila megkoszorúzták Szent István szobrát. Elhelyezték a tisztelet koszorúit az egyház és több civil szervezet képviselői is.

Az új kenyeret dr. Reisner Ferenc kanonok, püspöki helynök áldotta meg Fotó: Griechisch Tamás

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek