Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A fennmaradás a tét
Egyre több soproni étterem áll át a házhoz szállításra Fotó: Griechisch Tamás

A fennmaradás a tét

| P. Horváth László | Panoráma

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések, mint például a kijárási korlátozás, a boltok, vendéglátóhelyek nyitva tartásának szigorítása új helyzetet teremtett. Szakembereket kérdeztünk megoldásaikról, javaslataikról.

– A járvány drasztikusan érintette a cukrászdánkat, de egyetlen napra sem zártunk be – mondta lapunknak Vámosi Zsófi, az egyik soproni cukrászda vezetője. – Úgy véljük, hosszú hónapokra kell felkészülnünk, így ehhez alkalmazkodunk. A negatív tényezők hatásaira és a forgalomcsökkenésre azonban azonnal tudtunk reagálni: teljes körű ózonos fertőtlenítéssel, védőruha, fertőtlenítőszerek fokozott használatával, munkarend, beléptetőrendszer átszervezésével. A korábban már működő webshopunkat és a kiszállítást bővítettük. A cukrászda minden nap reggel nyolc és este hat óra között nyitva van, de fontos, hogy ide csak azok léphetnek be, akik megrendelést adnak le vagy vesznek át. Számunkra a legfontosabbak a munkatársaink! Jelenlegi egyetlen célunk, hogy munkát és ezáltal fizetést biztosítsunk számukra. Nem a problémát nézzük, a megoldást, kiutat keressük: a fennmaradásunk a tét. 

Perkovátz Tamás étteremtulajdonos úgy vélte: jelenleg a legfontosabb a járvány megfékezése. Ugyanakkor – szerinte – nem lehet elmenni azon tény mellett, hogy a mostani gazdasági helyzetben szinte teljesen leállt a vendéglátás; emiatt is döntöttek úgy, hogy március 15-től bezárnak.

– Felmértük a lehetőségeinket, és arra jutottunk, hogy kezdetben a napi egy leves és egy főtételből álló menü házhoz szállítására állunk át, ezt a napokban egy újabb, B menüvel egészítettük ki – tudatta Perkovátz Tamás. – Szakember vezetésével a konyhát és az éttermet is átalakítottuk. A konyhába csak a szakácsszemélyzet léphet be. A csomagolóhelyre ők nem mehetnek, csak azon alkalmazottaink, akik az étel kiszállítását végzik. Így teljesen elkülönülnek egymástól az egyes részfolyamatok. Azt is tudni kell, hogy például a mi éttermünk is nem napi száz, hanem három–négyszáz adag étel előállítására, felszolgálására lett méretezve. Látható, jelentősen lecsökkent a forgalom, ugyanakkor a közüzemi díjak nem lettek alacsonyabbak. A kormányzat intézkedései kiválóak, de félő, újabbak bevezetésére lesz szükség. A járvány előtt huszonkettő fővel üzemelt a vendéglőnk, a munkatársaink többsége jelenleg fizetés nélküli szabadságon van. A hozzánk hasonló méretű éttermek tulajdonosai néhány hónapra elegendő tartalékkal rendelkeznek. Most is azon dolgozunk új megoldásokat keresve, hogy elkerüljük az alkalmazottaink végleges elbocsátását.

Lapunk a témában egy soproni ételfutár-vállalkozást is megkeresett. Ennek vezetője arról számolt be, hogy érezhetően visszaestek a megrendelések. Emellett azt is tapasztalják, míg a többség korábban az ételeket a munkahelyére kérte, most inkább az otthonába.

Kapcsolódó cikkek