Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A biztonságos internetezésért

| Cziráki Viktória | Panoráma

Február 11. a biztonságos internethasználat napja. Ezen a napon hívják fel a figyelmet az internet veszélyeire, például a zaklatásra, valamint egyéb illegális és káros tartalmakra.

– A biztonság azt jelenti, hogy a gyerek tisztában van azzal, hogy internetes „tetteinek” következményei vannak, és azt is felismeri, ha áldozattá válik – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Az internetes zaklatás meglehetősen tág fogalom, sok esetben a gyerek nem is gondolja, hogy elkövetővé válik. Cyberbullyingnek tekintünk minden olyan szándékos, ismételt, ártó szándékkal elkövetett magatartást, amikor az elkövető valamilyen infokommunikációs eszközt használ a másik személy bántására. Ez többnyire valamilyen internetes felületen történik, nagyon sok típusa van, zaklatásnak számít az is, amikor egy gyereket kizár egy számára vonzó csoport egy közös csoportból, vagy kompromittáló képeket, videókat, információkat tesznek fel róla az engedélye nélkül az internetre, feltörik valamelyik felhasználói fiókját, és a nevében posztolnak, személyes üzeneteket tesznek nyilvánossá. 

Ha valakit online zaklatás ér, akkor a hatósághoz lehet fordulni. A szülő–gyermek viszony bűnmegelőzési szempontból is nagyon fontos, mert a szülő felismeri, mikor kell segítséget kérni. Mivel a gyerekek folyamatosan újabb és újabb oldalakra, platformokra regisztrálnak, képeket küldenek egymásnak, a szülőknek naprakésznek kell lenniük.

Online zaklatás esetén a következmények mindig több tényezőtől függnek. Az biztos, hogy a gyerek egészséges, biztonságos kötődése a szüleihez, barátokhoz, stabil önértékelése, a támogató, nyitott, bizalomteli családi háttér védő tényezők.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...