Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
47 éve Bob herceg
Nagy Gábor Fotó: Pluzsik Tamás

Nagy Gábor: Számomra Sopron egy életforma

47 éve Bob herceg

| Pluzsik Tamás | Panoráma

Sigbert Heister bárót alakítja a Zenta 1697 című előadásban Nagy Gábor. A népszerű színművészt egy generáció Bob hercegként emlegeti. Huszka Jenő operettjének filmváltozata 1972-ben készült Keleti Márton rendezésében, melynek révén országos ismertségre tett szert.

Nagy Gábor végzős főiskolás volt, amikor megkapta Bob herceg szerepét. Ezt megelőzően A fekete város című tévéfilmsorozatban láthatták a nézők, itt Fabricius Antalt alakította.

– Mindmáig nehéz szabadulni Bob hercegtől, tudom, még ma is sokan így emlegetnek, pedig decemberben már negyvenhét éve lesz annak, hogy a Magyar Televízió bemutatta ezt a számomra különösen emlékezetes tévéfilmet – kezdte Nagy Gábor. – Kezdőként olyan legendás színészóriásokkal játszhattam együtt, mint Páger Antal, Márkus László, Somogyvári Rudolf, Bárdy György, Tordai Teri, a partnerem pedig Annie szerepében a fiatalon elhunyt Szerencsi Éva volt.

Nagy Gábor művészcsalád sarja, hisz édesapja, az elismert bélyeg- és bankjegytervező Nagy Zoltán, Munkácsy-díjas grafikusművész volt, aki többek között az 1970-ben kibocsátott, lila színű 500 forintos bankjegy előoldalát is tervezte.

– Jelen pillanatban én vagyok az egyetlen színész, aki a Soproni Petőfi Színház újkori történetének összes igazgatója alatt játszott a soproni teátrum színpadán – folytatta a művész. – Tizenöt évig folyamatosan a társulat tagja voltam, aztán kisebb szünet után ismét visszatértem Sopronba. Igen, mondhatom, hogy nekem életformám ez a város, túl azon, hogy gyönyörű szerepeket is kaptam mindenkori igazgatóimtól. Nehéz kiemelni közülük bármkit is, de talán az egyik legnagyobb szerepélményem Valló Péter igazgatósága idején a postás volt Örkény István: Tóték című darabjában. Árkosi Árpád rendezővel közös volt az a dramaturgiai ötletünk, hogy a postás talál egy kidobott babát, amit folyton magával cipel, és ezt követően vele osztja meg a gondolatait.

Különleges pillanat volt nézőnek és színésznek egyaránt, amikor néhány évvel ezelőtt bemutatta a soproni társulat a Bob herceg című operettet, melyben Nagy Gábor Tom apó szerepét alakította. De egy szellemes rendezői ötletnek köszönhetően az egyik jelenetben néhány sort ő is elénekelt Bob herceg szerepéből.

– Amikor elkezdtem a „Londonban, hej, van számos utca...” – kezdetű dalt, szűnni nem akaró tapssal jelezte a közönség, hogy nem felejtették el az egykori szőke herceget – mesélte a mindmáig népszerű művész, aki számos külföldi színésznek is adta a hangját, így például A klinika című népszerű tévésorozatban a sármos, fiatalabb Brinkmann doktornak.


Kapcsolódó cikkek