Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

270 éves orsolyiták

| Munkatársunktól | Panoráma

270 évvel ezelőtt, 1747. május 16-án kezdte meg Sopronban működését a Szent Orsolya Rend, melynek vállalt feladata a leányifjúság nevelése volt. A soproni rendház alapításának évfordulójára emlékeztek a Szent Orsolya Gimnáziumban a múlt héten.

A Szent Orsolya Rend hat vá­­ros­­ban működött már Magyarországon, amikor 1747-ben megérkeztek nővérei az újonnan ala­­pított soproni rendházba. A mai Or­­solya téren építették fel első fa­­­­zsin­­­delyes temp­­lomukat, majd rendházukat – a 16. századi barokk lakóház mel­­­lé még két épületet vá­­sá­­roltak meg. Mivel a rend el­­sőd­­leges feladata a tanítás volt, a rend­­ház alapítása után nem sokkal, 1747. szeptember 1-jén megkezdődött a tanítás a szomszédos iskolában is.  

Kezdetben csak soproni lá­­nyo­­­­­kat, majd egyre több vidéki tanítványt is fogadtak. Eleinte a rendházban szállásolták el a növendékeket, ezt azonban ha­­­­­mar „kinőtték”, ezért a rend megvásárolta a Széchenyi téri épületet is. Az eredeti templom is szűkösnek bizonyult, ezért a 19. század közepén megépült a jelenlegi neogótikus templom.

– A 270 éves évforduló előtt nem sokkal megszűnt az or­­so­­lyita jelenlét a városban, de az iskola viszi tovább azt a szellemi örökséget, amit a ked­­ves­­nővérek ránk hagytak – hangsúlyozta Kovács Gergő Vilmos templomigazgató–iskolalelkész. – Jelmondatukat – Servian – Szolgálunk! – igyekszik az iskola közössége megélni a 21. században.

Kapcsolódó cikkek