Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
14 napig elállhat a vásárlástól

14 napig elállhat a vásárlástól

| Cziráki Viktória | Panoráma

Üzleten kívüli értékesítés esetén 14 napon belül elállhat a vásárló a vételtől, ha úgy érzi, átverték egy „ingyenes állapotfelmérésnek” álcázott termékbemutatón.

Legyen szkeptikus, ha azt hallja, hogy ingyenes „egészségügyi szűrővizsgálatra” hívják, a legtöbb esetben ugyanis nem más ez a vizsgálat, mint egyszerű termékbemutató, ahol drágán kínálnak általában teljesen haszontalan termékeket – javasolta Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya. Az ingyenes egészségügyi szűrést követően, a mérési adatok kiértékelése után – a rendkívül rossz értékekre, a fogyasztók rossz egészségi állapotára hivatkozva – a „probléma megoldását jelentő” terméket kínálnak a jellemzően idősebb korosztályhoz tartozó vevőknek. A következő lépés a termékek bemutatása, azok „jó” tulajdonságainak részletezése, nem egy esetben beépített vagy magát orvosnak kiadó személy bevonásával, aki saját magán kívánja bemutatni az áru „csodás” gyógyászati állapotjavító hatását, ezzel is vásárlásra buzdítva a résztvevőket.

– 2016 előtt a szervezők a helyszínen – hitelközvetítőkként – nyomban fogyasztási hitelszerződéseket kötöttek. Ma már a készpénzes fizetés jellemző, illetve a vállalkozás felajánlja, hogy saját gépkocsiján bankba, bankautomatához kíséri vagy hazaszállítja a vásárlót, aki a lakásán fizetheti ki a terméket – tette hozzá Babelláné Lukács Katalin. – Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a cégek csak az értékesítésről szóló szerződés megkötéséig, illetve a termék átadásáig készségesek. Később, amikor érkeznek a jelentős összegű törlesztési csekkek, és a vásárló szeretne a terméktől és a hiteltől megszabadulni, a cég már elérhetetlenné válik.

A fogyasztó üzleten kívüli értékesítés esetén a vételtől számított 14 napon belül élhet az elállási jogával. Ha ez nem vezet eredményre, akkor forduljon a fogyasztóvédelmi hatósághoz, ahol segítséget kaphat az igénye érvényesítéshez szükséges békéltető testületi eljárás megindításához is. Javasolt továbbá a rendőrség felkeresését is, ahol fogyasztók megtévesztése vagy kuruzslás miatt tehetnek feljelentést.

Kapcsolódó cikkek