Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zenta, 1697. rockopera
A rockopera záróképe Fotó: Pluzsik Tamás

Ősbemutató: Hiánypótló előadás a Petőfi Színházban

Zenta, 1697. rockopera

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Az elmúlt héten a diákbérlet-tulajdonosok előtt tartották a soproni ősbemutatóját a Zenta, 1697. című rockoperának. A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült előadás az 1697. szeptember 11-i történelmi események előtt tiszteleg.

– Mindig is érdekelt a magyar történelemnek ez az izgalmas és kevésbé előtérbe helyezett időszaka. Nagy kihívást jelentett számomra magának a csatának, valamint annak jelentőségének zenei ábrázolása – nyilatkozta a Ghymes együttes alapító tagja, a rockopera zeneszerzője, a Kossuth-díjas Szarka Gyula. – A kilencvenperces zenei anyagban a stílusok átfedik egymást, mégis egységes, mai fülnek szóló hangzásvilág létrehozására törekedtem.

– Történelmi témájú, minőségi, zenés színházi mű született, amely egyúttal hiánypótló is. Nemcsak amiatt, mert egy világtörténelmi jelentőségű, győztes csatára emlékezhetünk így, hanem azért is, mert ennek segítségével újraélhető az identitásunk is – mondta Pataki András, a darab rendezője, a Pro Kultúra igazgatója. – A téma egyúttal üzenet is mintegy a jövő felé egy olyan korból, amikor az együttműködés megállította a török hódítást.

A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser, Békefi Viktória, Demeter Helga, Wi­scher Johann, Szomor György, Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt látható. A produkcióban a Sopron Balett tagjai mellett vajdasági néptáncosok, valamint soproni gyerekek is részt vesznek.

A darabot felnőtt bérletben decemberben tűzi műsorára a soproni teátrum.

A zentai csatáról: Savoyai Jenő 1697. szeptember 11-én lepte meg a Tiszán félig átkelt török sereget. Egy hídfőnél beszorították a sáncok közé a török gyalogságot, akiknek az átvonulását ágyútűzzel akadályozták meg. A visszavonulást elvágták a hajóhíd lerombolásával. A törökök harmincezer embert vesztettek, elesett Elmas Mohamed nagyvezér is. A török sereg létszáma 140 ezer, a császári hadseregé pedig mintegy 70 ezer lehetett. Óriási volt a hadizsákmány: lőszerrel felpakolt kocsik, ágyúk, 62 hajó, nyolcezer ló, 28 ezer kilogramm lőpor, 12 ezer élő marha és teve, valamint a török hadipénztár is Savoyai Jenő birtokába került. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...