Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zenés évad sztárparádéval
Fotó: Pluzsik Tamás

Zenés évad sztárparádéval

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Zenés évaddal, igazi sztárparádéval, műfaji és stílusbeli sokszínűséggel várják ebben az évadban a közönséget a Petőfi Színházban – hangzott el a társulati ülésen.

A határokon átnyúló együttműködés eddig is jellemezte a soproni színházat, ez a következő évadban is folytatódik. A Komáromi Jókai Színházzal közösen állítja színpadra a teátrum októberben Moliere: A fösvény című darabjából átírt Zsugori című zenés komédiát, melynek zeneszerzője Szarka Gyula. A Zentai Magyar Kamaraszínházzal és a budapesti Nemzeti Színházzal lesz közös produkció Ibsen: Ha mi holtak feltámadunk című drámája, melynek főszerepét a színház egykori direktora, a Kossuth-díjas Szilágyi Tibor alakítja, a rendező Pataki András. Egy ősbemutató is szerepel a jö­­vő évi programban: az Ármány és szerelem című (rock)zenés játékot Demjén Ferenc, Papp Gyula, Sárdy Barbara neve fémjelzi, The Blues Brothers címmel pedig Feke Pál és Serbán Attila ad majd elő egy musical-showt. Az évad első bemutatója október 7-én lesz, a Pesti Magyar Színházzal koprodukcióban állítják színpadra a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékot. A darabot Eperjes Károly rendezi, a főszereplőt Reviczky Gábor alakítja – mondta el a társulati ülésen Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató–főrendezője, a Pro Kultúra igazgatója.  

A Sopron Balett is új produkciókkal készül, a Mozart szelet című táncjátékot láthatják majd a balett kedvelői. A középiskolás bérletben szerepel John Osborne: Dühöngő ifjúság című színpadi játéka Eperjes Károly főszereplésével, a darabban közreműködnek a Kaposvári Egyetem művészeti karának hallgatói.

Az évadnyitó társulati ülésen jelentette be Pataki András, hogy szeptember 20–24. között Progress Sopron 2017 cím­­mel nem­­zetközi alternatív–amatőr színházi fesztivált rendeznek Sopronban, melyen a ha­­zaiak mellett szerbiai magyar, Srí Lanka-i, olasz, német és lengyel színjátszókat is láthatunk majd.

A Pro Kultúra vezetése a közelmúltban Budapesten tartott sajtótájékoztatót a fertőrákosi barlangszínház, valamint az ün­­nepi hetek tervezett programjairól. Ismertették a jövő nyári SopronDRUM fesztivál programját, amelynek keretében Richard Bona is színpadra lép. Addig sem maradnak sztárfellépők nélkül a bar­­langszínház nézői. Szeptember 30-án Stanley Jordan, a nemzetközi dzsesszélet sztárgitárosa koncertezik a barlangban. Először játszik együtt a műfaj egyik legnagyobb basszusgitáros csillagával, a virtuóz chilei Christian Galvezzel és két magyar zenészlegendával, Horváth Kornél ütőssel, valamint Dörnyei Gábor dobossal. Stanley Jordan kimondottan a barlangszínház miatt vállalta a mostani közös fellépést. A négy zenész még soha nem muzsikált együtt ilyen formációban, ezért világpremiernek számít a közös fellépésük.

Kapcsolódó cikkek