Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

XI. Múzeumok Őszi Fesztiválja

| Huszár Judit | Kultúra

Családi foglalkozásokkal, múzeumpedagógiai órákkal, kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, színes programokkal is készülnek a szervezők a múzeumok őszi fesztiváljára. Az országos programsorozathoz idén is csatlakozott Sopron.

A világ csodái – felfedezések kora – ez a mottója az idei múzeumok őszi fesztiváljának. A programsorozatot 11. alkalommal szervezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szeptember 23. és november 10. között. 

A Soproni Múzeum számos programot kínál a fesztiválhoz kapcsolódva. „Legyél Te is városszépítő!”– a múzeum és a Soproni Városszépítő Egyesület közös projektjének keretében hívják sétálni az általános és középiskolásokat iskolájuk körül, hogy felfedezhessék a naponta látott utcák, házak és lakóik történetét.

Szeptember 27-én 18 órától a Fabricius-házban Leonardo Da Vinci és Aridané fonala címmel M. Horváth Adrienn néprajzkutató, Waldorf-tanár előadását hallhatják a fonás és a szövés történetéről. A gyakorlatban is ki lehet majd próbálni az orsóval való fonást. Október 3-án Felfedezők és utazók elbeszélései Magyarországról címmel Osváth Ádám történész beszél a Macskakő előadótermében arról is, hogyan látták őseinket a honfoglalás korában. Az Ó-zsinagógában október 12-én őszbúcsúztató programsorozat által ismerhetik meg a zsidó ünnepek világát, megkóstolhatják ételeiket, hallhatják zenéiket. A zsidó temetőbe kalauzolja az érdeklődőket másnap, október 13-án 10 órától Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke. Családi legendárium címmel irodalmi pályázatukra is várják még az alkotásokat. Ennek részleteiről múlt heti újságunkban olvashattak.

A fesztiválhoz a Soproni Evangélikus Múzeum is csatlakozott. Szeptember 25-én 17 órakor az evangélikus gyülekezeti házban Felfedezések az orvoslásban címmel kezdődik program. A múzeum őrzi Frankovith Gergely 16. században született, első magyar nyelvű orvosi könyvét, ennek apropójaként egy soproni orvos, dr. Simkó Emil tart előadást. A nagy felfedezések és a reformáció címmel október 15-én 10 órától rendhagyó történelem és múzeumpedagógiai órát rendeznek, október 28-án 10-től pedig közös barkácsolásra hívják a gyerekeket a nagy felfedezők nyomában.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...