Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Visszavonul 30 év után az elnök
Keresztény Richárd Fotó: Németh Péter

Visszavonul 30 év után az elnök

| Madarász Réka | Kultúra

Harminc év vezetőségi munka után Keresztény Richárd nem jelöltette magát a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöki posztjára. A gazdag tapasztalatokkal rendelkező művészetpártoló a jövőben is segíti a szervezet tevékenységét.

A közelmúltban a Soproni Képzőművészeti Társaság közgyűlést tartott, amelyen a következő négyéves ciklusra új vezetőséget választott. Az elnök Jakabné Tóth Márta, az alelnök Herczeg Anikó lett, a titkári feladatokat a jövőben is Füzi Edit látja el. 

– 1989-ben adták át a Várkerület Galériát, és szerveztük meg az akkor még laza társulásként újjáalakult Soproni Képzőművészeti Kör első kiállítását – tudtuk meg Keresztény Richárdtól, aki ettől az időponttól kezdve a vezetőség tagja – kezdetben titkár, később elnök – volt. – Négy év múlva 17 fővel alapítottuk meg hivatalosan a jelenlegi társaságot, közülük kilencen ma is a tagjaink számát gyarapítják.

Az indulás óta a társaság 250–300 kiállításon volt érdekelt (Sopronban a Várkerület Galériában és a Festőteremben, Budapesten, Oroszlányban, Pécsett, Hegykőn, Fertődön). Több tárlatot szerveztek osztrák, szlovák, erdélyi és német társaságokkal együtt. A külföldi partnerekkel közösen kiállítottak több helyszínen is, többek között a Festőteremben, Németországban, Ausztriában, Franciaországban. A jogelőd kör 1897-es megalakulása óta megünnepelték a jubileumi évfordulókat is, ezek közül a 120.-at a Munkácsy-teremben tartották.

– Továbbra is a Soproni Képzőművészeti Társaság tagja maradok, és próbálom támogatni az új vezetőség munkáját – tette hozzá Keresztény Richárd, aki a társaság örökös tiszteletbeli elnöke marad. – Szerencsésnek tartom, hogy nem teljesen kezdők kerültek a társaság élére, hiszen Jakabné Tóth Márti alelnökként, Füzi Edit pedig titkárként szerzett már sokrétű tapasztalatokat. Bízom benne, hogy sikerül tartanunk azt a szintet, amit az elmúlt négy évben elértünk.

Kapcsolódó cikkek

A jelzőoszlopok fénye

A jelzőoszlopok fénye

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Kovács-Gombos Gábor festményei ilyenkor, adventkor különösen gondolat­ébresztően hatnak. A festőművész alkotásaiból összeállított válogatás kópiái a Soproni Gyógyközpontban is láthatók.

Szívében hozta el Indiát

Szívében hozta el Indiát

2020. 09. 16. | Benke Éva

Soproni lány. Színes, mély, sokoldalú, mint a tanulmányai, munkái. Festőművész és hangmasszőr, tárlatvezető és varrónő, aki Indiáig utazott, hogy jobban megismerje önmagát. Marton Zsanettel beszélgettünk.