Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Vicces mesék

| Munkatársunktól | Kultúra

Újabb válogatáskötetben mutatkozott be meséivel Veszpi Gyula.

A Dödölle öröknaptár, szakácskönyv, játékgyűjtemény és irodalmi olvasókönyv egyben tavaly decemberben jelent meg. Az év jeles napjaihoz kötődő szövegek között vannak hagyományos ételreceptek, népszokások, játékok és kortárs gyerekirodalmi szövegek – így a könyv régi és új különleges párbeszédét valósítja meg. 

– Még évekkel ezelőtt, amikor a gyermekeim kicsik voltak, esténként saját kútfőből kezdtem el meséket mondani nekik – idézte fel lapunknak a kezdeteket a Sopronban fogtechnikusként dolgozó Veszpi Gyula. – Nagyon élvezték ezeket a rövid, aranyos–vicces meséket, ennek pedig a baráti társaságban is híre ment. Az ő bátorításukra küldtem el írásaimat a Bárka című folyóiratnak, s ott egy-egy meg is jelent. A dolgok pedig – csakúgy, mint a mesékben a főszereplők – innentől kezdve elkezdték a maguk útját járni. Két évvel ezelőtt a Macskamuzsika című kötetben szerepelhettem. Most pedig a Dödöllében. A kiadó éppen a napokban értesített arról, hogy még ebben az évben tervezik a saját, önálló mesekönyvem kiadását. Nagy elismerés ez számomra!

Veszpi Gyula azt mondta, ő ragaszkodik a klasszikus mesei elemekhez, de a történetekbe mindig igyekszik beleszőni a valóságot. – A mai korban számos inger éri a gyerekeket is, de a képzelőerő fejlesztéséhez szükség van a mesére, a rendszeres mesélésre – tette hozzá. – A szülők ezt semmi esetre se spórolják meg, nagyon is hasznos esti időtöltés a közös mesélés! Akár könyvből, akár a már meglévőket átköltve, kiegészítve.

Kapcsolódó cikkek