Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Végre világsztárok!
Stanley Jordan (felvételünkön) 2017-es koncertje után jövőre is világsztárok lépnek fel a barlangszínházban Fotó: Torma Sándor

Barlangszínházi évad: Sopron igazi fesztiválváros lehet

Végre világsztárok!

| Horváth Ferenc | Kultúra

A 61. Soproni Ünnepi Hetek részeként izgalmas, világsztárokat is felvonultató barlangszínházi évad várja a hazai és külföldi érdeklődőket 2018-ban.

Pataki András, a Pro Kultúra igazgatója és munkatársai sajtótájékoztatón ismertették a 2018-as barlangszínházi évad programját, amely kapcsolódik az ünnepi hetek immár tematikus rendezvénysorozatához. Az előadásokra november 15-én kezdődik a jegyértékesítés a Pro Kultúra jegyirodájában és online. Akár karácsonyi ajándék is lehet az a négy előadásra szóló bérlet, mely három szabadon választott produkcióra és a SingSingSing című musical show-ra érvényes. Ez a bérletvásárlási lehetőség január 15-ig lehetséges.

Az évad szervezői több, jól elhatárolódó „műsorblokkot” kínálnak. Ezek közül is kiemelkedik a SopronDrum Fesztivál, amelynek vezetője Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész, aki jelen volt a sajtótájékoztatón. A világsztárok koncertsorozata június 15-én kezdődik. Ezen a napon Richard Bona lép színpadra az afro-kubai zenei világot képviselő Mandecan Cubano együttesével. A Thunder Duo, azaz Dörnyei Gábor és Horváth Kornél június 16-án ad koncertet, melyen közreműködik She-e Wu marimbaművész, Christopher Deviney és Rolando Morales-Matos ütőhangszeres sztár, valamint a Sopron Balett. A legendás amerikai zenész, dobos, zeneszerző, Billy Cobham pedig június 17-én lép fel világzenét játszó formációjával.


A barlangszínházi szezont egyébként június 8-án nyitja az ExperiDance a Cinderella című mesemusicallel. A hozzá kapcsolódó hagyományos Tündérfesztivál a jövő generációját szólítja meg, s ennek keretében gyermekvárossá varázsolják Sopront.


A Hét Tánc Fest keretében rendezik majd meg a hagyományos bor- és néptáncfesztivált, a Sopron FolkFestet és a visegrádi országok (V4) tánctalálkozóját is. A Hét Tánc Fest kapcsolódik a legrangosabb magyar táncrendezvényhez, a győri XIV. Magyar Táncfesztiválhoz. Feke Pál Movie Songs című legújabb élő nagykoncertjét július elsején hallhatja a közönség.


A Sopron Classic két hetében a komolyzene kapja a főszerepet a barlangszínházban is, a programsorozat művészeti vezetője Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész.


A júliusi hétvégeken a Soproni Petőfi Színház nagy sikerű musical show-jának legújabb előadása, a SingSingSing Masters Musical Show lesz látható Fertőrákoson. Augusztusban neves hazai színházak vendégeskednek majd a barlangszínházban: a Játékszín két vígjátékot, a Budapesti Operettszínház pedig Kálmán Imre: A chicagói hercegnő című dzsesszoperettjét hozza el Fertőrákosra. A határ közelsége miatt a külföldi közönség felé is szeretne nyitni a játszóhely vezetése. Várják többek között az osztrák, német, cseh és szlovák nézőket is. A magyar nyelvű előadásokat német (és esetenként angol) nyelven feliratozzák.

A regionális kapcsolatok miatt német nyelvű produkciók is szerepelnek majd a kínálatban, például a Soproni Petőfi Színház Egy éj Velencében című operettje és a Csárdáskirálynő, szintén a Soproni Petőfi Színház, valamint az Operettvilág Együttes közös előadásában. A német nyelvű előadások magyar feliratozásokat kapnak. Ugyancsak a külföldi közönséget szólítja meg az ExperiDance Sissi című táncjátéka. A 2018-as szezont Demjén Ferenc és Charlie közös koncertje zárja szep­tem­ber 15-én.

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...