Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1965

Fock Jenő Sopronban

Fock Jenő, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese pénteken Lombos Ferenc, az MSZMP Központi Bizottságának tagja, az MSZMP Győr–Sopron Megyei Bizottságának első titkára kíséretében látogatást tett a soproni magasabb határőr egységnél. Sopronban Kucsera Mihály ezredes, a magasabb határőr egység parancsnoka fogadta és tájékoztatta Fock Jenőt a határőrizeti szervek munkájáról. Az alegységeknél Fock Jenő meghallgatta a parancsnokok jelentéstételét, fogadta a tiszteletére felsorakozott őrsállomány köszöntését, majd meglátogatta az őrsök körleteit. Megtekintette az alegységek kultúrtermeit is, ahol rádió, televízió, magnetofon és társasjátékok állnak a nehéz szolgálat után pihenőre tért harcosok rendelkezésére. (Kisalföld)

Hullámvölgyben a Soproni Textiles 

Nem sok örömük volt az STC – Szombathelyi Cipőgyár mérkőzés nézőinek. A textilesek nagy akarással, de igen gyengén, szétesően játszottak, és csak a szerencsének köszönhetik győzelmüket. Hullámvölgybe került a csapat, állapította meg a mérkőzés után Magassy Károly szakosztályvezető. Az erős alapozás utáni visszaesés most jelentkezik, reméljük, rövidesen túl lesz rajta együttesünk. Újság az STC háza táján, hogy Gnám II.-t kéthetes kórházi ápolás után Szombathelyről hazaszállították. A keménykötésű hátvéd a Szombathelyi Haladás elleni előkészületi mérkőzésen súlyos agyrázkódást, koponyasérülést szenvedett, és most további otthoni kezelésre szorul. Az SVSE elleni helyi rangadón kiállított játékosok közül Horváthot két hétre eltiltották, Kőrös kéthetes eltiltását pedig felfüggesztették.

(Kisalföld)

1935

Niczky gróf kalandja a trianoni határon 

Niczky László gróf Somogy megyei, egyben megszállt nyugatvidéki, fülesi nagybirtokos Sopronkövesdről autójával Nagycenknél akart átmenni az ideiglenes határon. A vámőrök, habár szabályszerű útlevele volt, nem engedték tovább, mivel a szóban forgó út átkelésre nincs engedélyezve. Azt mondták a grófnak, autózzon be Harkára, ahonnan minden akadály nélkül továbbmehet. A kerülő azonban közel harminc kilométer úttöbbletet jelent, s mivel Niczky grófnak sürgős volt a dolga, idegeskedett. Háborgásában azzal vádolta meg a vámőröket, hogy kommunistákat és csempészeket kiléptetnek, az egyenes járatú ember útjába pedig akadályokat gördítenek. A Sopronban megtartott főtárgyaláson Niczky gróf férfiasan beismerte, hogy a terhére rótt bűncselekményt elkövette, mégpedig haragjában. A beismerő vallomás után a törvényszék negyven pengő pénzbüntetésre ítélte, az ítélet végrehajtását azonban háromévi próbaidőre felfüggesztette. (Kis Újság)

1915

Tűzhalál Sopronban

Kallivoda Ágoston nyugalmazott katonatiszt és gazdasági tisztviselő, aki már régebben letelepedett Sopronban, a minap tragikus körülmények között halt meg. A 71 éves öregúr nyelvrákban szenvedett, és elküldötte szolgáját, Hauer Antalt jégért. Mikor a szolga visszatért, gazdáját holtan találta az ágyban, súlyos égési sebektől borítottan, a szobát pedig vastag füst töltötte be. A helyszínére kiszállt rendőri hatóság megállapította, hogy az ágy mellett állott éjjeliszekrényből az égő gyertya beleesett a beteg ágyába és a súlyos állapotban fekvő öreg nem tudta a rohamosan elharapózó lángokat eloltani. A nagy füsttől eszméletét is vesztette és a rengeteg füst következtében megfulladt. A szerencsétlenül járt öregúr holttestét a temető hullaházába szállították, lakását lezárták és a kulcsokat átadták az illetékes hatóságnak. (Az Újság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...