Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1960

Ferling hatalmas gólt rúgott!

Soproni VSE – Pápai MÁV 2:2. A következő összeállításban kezdett az SVSE: Kormos–Rácz, Ferencz, Horváth–Polgár, Király–Samu, Rajnai, Ferling, Kiss, Csete. A soproniak támadásai vezették be a találkozót. Veszélyes lerohanások után a 9. percben Ferling a tizenhatosról hatalmas gólt ragasztott a pápaiak hálójába (1–0). Továbbra is a lila-fehérek fölénye jellemezte a mérkőzést, a hazaiak inkább csak lefutásokkal veszélyeztettek. A 31. percben Rajnai átadásából Csete volt eredményes (2–0). Szünet után már az első percben szépített a Pápa, majd a 9. percben egy ívelt labdát Kormos kiejtett, és a pápai középcsatár közelről a hálóba fejelt, így kialakult a végeredmény. (Kisalföld)

1940

Gróf Csáky István külügyminiszter Sopronban

Hőgyészy Pál főispán köszöntötte a Sopronba érkezett politikust, hangoztatva, hogy Csáky István nemcsak mint külügyminiszter, hanem mint ember is nagyon közel férkőzött a soproniak szívéhez, melyre a külügyminiszter részéről a következő válasz érkezett. „Nemsokára egy esztendeje lesz annak, hogy Sopron városában megjelentem, megértvén, hogy feladatot kell teljesítenem, nehéz körülmények között. Igyekeztem ennek a feladatnak szolgálatába állítani nemcsak azt a múló hatalmat, amelyet az alkotmányos tényezők bizalma kezembe juttatott, hanem elsősorban azt a szeretetet, amelyet az ország eme végvára iránt éreztem és mindig érezni is fogok. Ami pedig Sopron város ügyeit illeti, annak is tudatában vagyok, hogy azok a kisebb gyógy­írek, amelyeket talán sikerült egyes esetekben a városnak és a város lakosságának juttatnunk, csak nagyon szerény előleget jelentenek arra a programra, amelyet a magyar kormány Sopron város és az összmagyarság érdekében maga elé tűzött.”. (Nemzeti Újság)

1920

Pályázati hirdetmény  Pályázat az influenza (spanyolbetegség) tanulmányozására. 

A Chinoin Gyógyszer és Vegyészeti Termékek Gyár részvénytársaság egyszázezer koronát bocsátott rendelkezésemre olyan munkálat díjazására, mely az influenzáról (az úgynevezett spanyolbetegségről) való ismereteinket olyan felfedezéssel gyarapítja, amely az orvosi tudományt e betegség gyógyításához közelebb hozza. Ennélfogva felhívom azokat a Magyarország területén gyakorlatra jogosult orvosokat, akik a kitűzött díjra munkálataikkal pályázni kívánnak, hogy azokat a vezetésem alatt álló minisztériumhoz nyújtsák be. A pályadíjból, illetőleg annak időközi kamataiból olyan önálló munkálatok is díjazásban részesülhetnek, amelyek az influenza kórtanának valamely fontos részletét tisztázzák. A benyújtott pályázatok megbírálásával az Országos Közegészségügyi Tanácsot bíztam meg, amely minden év október hó 1-ig jelentést tesz a beérkezett, illetve megbírálás végett kiadott pályamunkákról.

A pályadíj egészben vagy részben való odaítélése iránt a vezetésem alatt álló minisztérium határoz. Budapest, 1920. február 23. Munkaügyi és Népjóléti miniszter. (Világ)

Tiltakoznak a soproni asszonyok

A Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének soproni csoportja megtartotta első nagygyűlését. Tormay Cecil költői szárnyalású beszéde nagy hatást tett a magyarságukban fenyegetett soproni asszonyok körében. Ebben a sorsdöntő órában, mondotta, a magyar asszonyoknak össze kell fogniuk, és ha mi, asszonyok akarjuk, és gyermekeinket is ebben a hitben neveljük, akkor akármit ítélnék is felőlünk, megint magyar lesz, amint magyarrá lett a tatárjárás megszűntével, a harcias osztrák Frigyes rablása után is. (…) (Budapesti Hírlap)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...