Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1990

Új haszonbérleti szerződések

Sopronban a tanácsi kezelésben lévő földek bérleti díja a bérlemények többségében nincs arányban a terület használati értekével és nem tart lépést az inflációval, ezért a termelés-ellátásfelügyeleti osztály a jövőben minden év január 2-i, úgynevezett „malmi II” minőségű étkezési búza soproni felvásárlási árának figyelembevételével állapítja meg a bérleti díjaikat. A belterületen, például az Alsó- és Felső-Lövérekben 100 négyzetméter terület bérleti díja 40 kilogramm búza felvásárlási árával lesz egyenlő. (Kisalföld)

Gosztola búcsúmeccse

Kedden délután a legnépszerűbb magyar csapat, a Ferencváros vendégszerepel Sopronban. A fővárosi labdarúgók az SSE vendégei lesznek. A soproni csapatban ebből az alkalomból búcsúztatják a 32. évében járó Gosztola Józsefet, aki nyár óta az ausztriai Ternitzben játszik. A népszerű Goszti az SSE-ben több mint 200 bajnoki és kupamérkőzésen szerepelt és 48 gólt rúgott. A kék–fehér mezben töltött évek során sok néző tőle láthatta igazán, milyen a bombalövés, milyen a nagy gól. Különösen a tavaly tavaszi idény hozott sok sikert a szakállas csatárnak. Új egyesületéhez négyéves szerződés köti, ugyanakkor a Soproni Sportcentrumban dolgozik. Ternitzben nehéz a dolga, mert a hihetetlen népszerűségnek örvendő, tavaly elhunyt Bogáti Attila örökébe kellett lépnie. Gosztola azonban eddig jól megállta a helyét, hiszen ősszel hétszer talált az ellenfelek hálójába. (Kisalföld)

1960

Emelkedő idegenforgalom

A soproni Idegenforgalmi Hivatal a napokban adta át jelentését a városi tanács üdülőhelyi állandó bizottságának az elmúlt évi soproni idegenforgalomról. Sopronban 1959-ben 56 191 látogató volt. Közülük 5820-an az öt soproni üdülőben töltöttek két hetet, 3360-an az Állami Szanatóriumban kerestek gyógyulást, míg a nyári pedagógusüdülésen 3000-en vettek részt, úttörőüdülés keretében ugyancsak 3000-en élvezték két hétig Sopron szépségeit. Nagy számban jártak kirándulók is a városban. 149 iskolai csoport 4945 diákkal érkezett Sopronba. Az ünnepi hetek alatt különvonaton 3300-an érkeztek. A külföldiek közül négy szovjet csoport, két lengyel, egy bolgár, két csehszlovák, egy jugoszláv, egy kínai, öt NDK, két francia és nyolc osztrák csoport ismerkedett meg a város nevezetességeivel. Az idegenforgalom emelkedését bizonyítja az üdülőhelyi díjak címén befolyt összegek növekedése is. 1957-ben 110 000 forint volt, 1958-ban 194 000, 1959-ben pedig 199 000 forint. (Kisalföld)

1940

Nagycenket elzárta a hó

Nagycenken annyi hó esett a napokban, hogy a hótorlaszok miatt a község el van zárva a világtól. A lakosság közös munkával tisztítja nap nap után a havat. Ezért fizetés nem járván, sokan zúgolódnak. Pedig a köznek érdekéről van szó, s a borzalmas télre senki sem számított. (Magyarság)

Egyre hidegebb az idő Sopronban is

Hazánkban a nappali viszonylagos felmelegedés mellett igen erős éjszakai lehűlések vannak. Sopronban mínusz 22 fok volt, de Losoncon és Alsó-Vereckén másfél méteres talaj feletti magasságban mínusz 24 fokot is észleltek. A nagy éjszakai lehűlés a hófúvásokat megfagyasztja, s így azoknak az eltakarítása is vontatottan megy. (Magyar Nemzet)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...