Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

2006

Bonyolult a soproni futballhelyzet

Az Európai Cselgáncsszövetség, ennek elnöke Vízer László Máriusz, az FC Sopron labdarúgócsapatának többségi tulajdonosa irodájában tartották meg a soproni labdarúgás jövője szempontjából előzetesen döntően fontosnak vélt megbeszélést. (…) Az olasz edzőtáborból hazajött két edző, Selymes Tibor, majd az utódaként kinevezett Nagy Tamás, és egy héten át gyakorlatilag szakvezető nélkül dolgozott a gárda. A csapatnál, amelyből időközben négy meghatározónak számító labdarúgó is hazatért, ilyen légkörben vélhetően nem kimondottan a szakmai munkáé volt a főszerep. Ezen események hatására kezdeményezte Sopron önkormányzata, mint a futballklub egyik kisebbségi tulajdonosa, a taggyűlés összehívását. Időközben azonban újabb fordulat következett: a többségi tulajdonos hétfőn kinevezte a csapat edzőjének László Csabát, aki a tavaly májusi Magyar Kupa-döntő óta nem népszerű Sopronban. Hogy miért? Azért, mert a Sopron–Ferencváros kupadöntőn (5–1) még a Fradi szakvezetőjeként roppant sportszerűtlenül viselkedett, brutális belépőkre biztatta játékosait, a játékvezető a kispadról is elküldte. Ami biztos: a kisebbségi tulajdonosok nem szeretnék László Csabát a csapat élén látni. Továbbra is kérdéses, mi lesz az Olaszországból hazatérő négy futballista (Bagoly Gábor, Csordás Csaba, Fehér Zoltán és Horváth András) sorsa, akiket egyébként már „hírbe hoztak” a csapatot tavaly Magyar Kupa győzelemig vezető Pintér Attila irányította Vasassal.

(Nemzeti Sport)

1929

Eredeti bemutató Sopronban

Alapi Nándor Országos Kamaraszínháza, amely egész február hónap folyamán Sopronban játszik állandó érdeklődés mellett, 22-én három eredeti egyfelvonásost mutat be Kérdőjel, A halál küszöbén és Attak címmel. A darabok szerzője Berecz Dezső, a soproni Frankenburg Irodalmi Kör főtitkára. Szombaton díszelőadás lesz Sopronban, melynek keretében hirdetik ki az Országos Kamaraszínház által hirdetett 1000 pengős kamaradarab-pályázat eredményét. Ez alkalomra több fővárosi író is elmegy Sopronba. Az eredmény kihirdetése után Pünkösti Andor a modern dráma irányairól tart felolvasást, azután pedig Romain Rolland: A szerelem és halál játékai című darabja kerül előadásra. (Pesti Hírlap)

1927

Újvilági nábob

Hatalmas termetű, meglehetősen ízléstelen eleganciával öltözködő férfit állított elő kedden egy detektív a soproni államrendőrségre. Vastag aranylánc húzódik át a mellényén, amelyet még nehezebbé tesz az odaakasztott súlyos tízdolláros amerikai arany. Az „aranyember” azért került a rendőrségre, mert hétfőn, országos vásár napján, amint azt Pandúr detektív megfigyelte, egész sereg 15–16 éves leánykát szólított meg és tett nekik ajánlatokat. A rendőrségen kiderült, hogy a férfi amerikai állampolgár, akinek életpályája szenzációs ívet mutat egy soproni bádogosműhelytől egy hatalmas amerikai vasgyárig és egy csodaszép palotáig. 13 éves korában szökött meg Gráf Keresztély, így hívják a soproni rendőrség amerikai foglyát, Sopron város egyik bádogos műhelyéből, ahol inaskodott. Amerikában hatalmas vagyont szerzett, két héttel ezelőtt érkezett vissza luxushajón, 20 ezer dollárt hozva magával azért, hogy elköltse. Fejedelmi ajándékokat hozott bátyjának, aki Sopronban lakik és gazdálkodással foglalkozik. Két hét óta folyton mulat Sopronban Gráf Keresztély, aki hallatlanul élvezi, hogy azok hajlonganak most előtte, a dúsgazdag amerikai nábob előtt, akik azelőtt észre sem akarták venni a kis bádogosinast. Nem is lett volna baj a mulatozásokkal, ha közben el nem ragadja jókedve, és nem szólít meg fiatal leánykákat, amit tudvalévően az erkölcsvédelmi rendelet szigorúan büntet. (8 Órai Újság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...