Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Tallózó.

1992

Balf marad!

Vasárnap megtörtént a népszavazás és megszületett a meglepetés Balfon: a község választóinak többsége úgy döntött, hogy nem kér az önállóságból, és azt szeretné, ha Balf továbbra is Sopron része maradna. Tavasszal több mint kétszáz aláírás gyűlt össze Balfon az elszakadás kezdeményezésére. A sopro­ni önkormányzati testület ennek alapján vasárnapra kiírta a népszavazást a településen, amelyet egyébként a hetvenes évek elején csatoltak Sopronhoz. Mindezek után sokak számára meglepetés a szavazás eredménye. A 760 választásra jogosult balfi polgárból a választási bizottság tájékoztatása szerint 466-an mentek el a vasárnapi szavazásra. Tekintve, hogy 21 szavazat érvénytelen volt, végül 445-en döntöttek a település sorsáról. A 445 érvényes szavazatból 121 mondott igent (27%) és 324 nemet (73%) az elszakadásra, így az eredmény: Balf 1993. január elsejétől is Sopron része marad.

(Soproni Hírlap)

1967

Ünnepi hetek

Sopron utcáira kikerültek az üdvözlő feliratok: Szeretettel köszönti Sopron! A felirat a stilizált városcímerre került. Az ízléses plakátot Szabó Alajos tervezte. Hamarosan felhúzzák a nemzetek lobogóit és fellobogózzák a város házait is, és az üzletek kirakatai is ünnepi díszbe öltöznek. Az ünnepi hetek vendégművészei és együttesei az ország élgárdájából ke­­rülnek ki. Forrai Miklós, aki a múlt héten járt a városban, először vezényel Sopronban. A pedagógus kórus próbáján vett részt, akiknek a munkájáról elismeréssel szólt. A Judas Makkabeus szólistái: Gyurkovics Mária, Szabó Rózsa, Ercse Margit, Bartha Alfonz, Horváth László bizonyára emlékezetes szerepléssel írják be nevüket az ünnepi hetek történetébe. (…)

(Kisalföld)

1917

Károly király Sopronban

Nyolcszáz körül jár immár a bán­­falvi temetőben domborodó katonasírok egyre növekvő száma. Katonásan merev sorokban sorakoznak a sírok: honvédok, közösök, magyarok, oroszok, bosnyákok porladnak alattuk. Hogy melyik kit takar: a hajszálnyira egyforma sírkereszteken és fejfákon olvashatja a látogató. Az ízléssel készült katonatemető bejáratánál emelt monumentális emlékművön most végzik az utolsó munkákat. Ez a hadiemlék kupolaszerű fedélzet alatt a puskájára támaszkodó és a messzeségbe tekintő, hosszúköpenyes honvédet ábrázol, mely Bachrach Barrée müncheni festőnek a szépen sikerült munkája. Leleplezni nagyszabású ünnepség keretében július első napján fogják, melyen nagy valószínűséggel maga Károly király is jelen lesz.

(Soproni Napló)


Kapcsolódó cikkek