Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Nincs ösvény a soproni stadionban!

Döntést hoztak a Sopron-Stadler FC mérkőzésen történt eseményekkel kapcsolatban. A soproniakat a hiányos rendezés miatt 150 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtották, s a következő két hazai bajnoki mérkőzésükre költségükre szövetségi ellenőrt kötelesek kérni. Stadler József a soproni körülményekről a következőket nyilatkozta: „Amúgy maximálisan megértem Juhos partjelzőt, aki nem tette kockára az életét ebben a balkáni hangulatú stadionban. Hogy mást ne mondjak, engem már a mérkőzés előtt azzal fenyegettek meg, hogy lelőnek, a lefújás után pedig egy ösvényen kellett elmenekülnöm.”. A nyilatkozattal kapcsolatban Horváth Károly, a soproniak szakosztály-igazgatója a következőket nyilatkozta: „Aki járt már a Káposztás utcai sporttelepen és ismeri drukkereinket, az többségében kifejezetten kellemes atmoszférájú meccsekre emlékezhet. A balkáni hangulat innen nagyon távol van. Biztos, hogy Sopronban senki nem fenyegette meg. Sőt! Öten, Stadler úr, felesége, Bartha Zoltán, a vendégek szakosztályvezetője, elnökünk, Laczó István és jómagam békésen beszélgettünk a találkozó előtt. Egyébként pedig nemhogy ösvény, bokor sincs a stadionban…”. (Népszava)

1969

Összefogás

– Sopronban egyre több fesztivál és rendezvény van, melyeknek lebonyolításában a munkásőrség segédkezik, a legfontosabb feladatunk mégis a határ- és közrendvédelmi szolgálat. Az eltelt időszakban huszonhatan kaptak ezért kitüntetést. A határőrizet alapvetően más feladatokat ró reánk, mint amilyeneket az ország belsejében tevékenykedő munkásőrök látnak el. A határőrök munkájához alkalmazkodunk, vegyes járőröket szervezünk, riadó esetén részt veszünk a határ lezárásában vagy a terep átfésülésében. A határsértési kísérletek száma is időszakonként változik. Csúcsforgalom a bizonyítvány­osztáskor van, mikor néhány bukott nebuló elkeseredésében nekivágna a nagyvilágnak. De komolyabb ellenfelek is akadnak: a rendőrség elől menekülő bűnözők. Fegyverbarátainkkal együtt őket is feltartóztatjuk – nyilatkozta lapunknak Takács Kálmán, a soproni munkásőrzászlóalj parancsnoka. (Ország–Világ)

1919

Rákosi Jenő üzenete

A soproni Frankenburg irodalmi kör elkészíttette Gyóni Géza domborműves emléktábláját, és ennek leleplezésére meghívta Rákosi Jenőt is. Gyóni ugyanis Lengyel mezőkön című verskötetét Przemyslből repülőgépen Rákosi Jenőnek küldötte meg, és ő mutatta be Gyóni verseit a magyar közönségnek. Rákosi Jenő a következő levélben válaszolt a soproni meghívásra: Nagyon köszönöm a szíves meghívást a Gyóni-emlékünnepre. Megható dolog, hogy Sopron városa akkor, amikor az édesanya kebléről elszakasztani készülnek, emlékét üli a költőnek, aki az édesanya keblétől elszakasztva, távol idegenben pusztult el, hogy soha se láthassa többé testi szemeivel Magyarországunkat. Az a lélek azonban, amely most állít Sopron falaira emléket a boldogtalan magyar költőnek, biztos záloga annak, hogy Sopront talán elhurcolni ideig-óráig lehet, de elszakasztani tőlünk nem lehet. Az embernek fiatal korában olyan mindegynek látszik, hogy hol jár iskolába. Nekem most öregségemre édes és drága a gondolat, hogy diákéveim legszebb részét Sopronban tölthettem. Szeretettel és hálával gondolok az utcáira is, a lakóira is. És boldog volnék, úgy érzem, ha ezt élő szóval is elmondhatnám. De nagy korom és az utóbbi napokban némi rosszullét valóban nem engedi meg nekem, kivált az utazás mai nehézségei és kényelmetlenségei közt az ilyen kirándulást. Kiváló tisztelettel: Rákosi Jenő. (8 Órai Újság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...