Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Jubilált a tanszék

Három napon át zajlottak az Erdészeti és Faipari Egyetem körzetében az immár negyedszázados Vadgazdálkodási Tanszék jubileumának és a III. Országos Vadásznapnak az ünnepi eseményei. A nagy hagyományú felsőoktatási intézmény vezetői és munkatársai, dr. Bencze Lajos professzor, nyugalmazott tanszékvezető és alapító, dr. Kőhalmy Tamás professzor, a jelenlegi tanszékvezető, dr. Faragó Sándor adjunktus és kollégái fogadták a vendégeket. Az Erdészeti Múzeum Templom utcai épületében megnyílt a „Vadászat a kortárs magyar képzőművészetben” című kiállítás, amelyen 15 művész, köztük Muray Róbert, Csiszár József, Domonkos Béla, László Péter alkotásai kaptak helyet. (Nimród)

1969

Sok értékes adat

került napvilágra

Sokat köszönhet Sopron az Országos Műemléki Felügyelőség vezetőségének, a soproni kirendeltség építésvezetőjének, Szalai Józsefnek, valamint Dávid Ferenc tudományos kutatónak. Összehangoltan dolgoztak, minden műemléki házat megvizsgáltak a rekonstrukciónál. Sok értékes adat került napvilágra. Csak példaként említjük az első ispáni várat, amelyet feltártak, megállapítva, hogy az egykori római „vörös” fal köveiből építették. Dr. Dercsényi Dezsőnek, az Országos Műemléki Felügyelőség Kossuth-díjas igazgatóhelyettesének társaságában Sopronban járt egy alkalommal Vörös Károly történész, a Magyar Tudományos Akadémia várostörténeti bizottságának tagja, aki megállapította: Sopron a középkori városmodell számunkra, hű képet ad arról, milyen lehetett a középkori magyar város. A tudományos megállapításhoz azonban hozzátehetjük: Sopron a szocialista városmodell is egyben, hiszen a város jelenlegi és jövőbeni képe szerencsésen kapcsolódik a történelmi múlt értékeihez. A soproniak bíznak abban, hogy a városfejlesztés utóbbi tíz évben tapasztalt lendülete nem törik meg. A történelmi belváros teljes rekonstrukciója elhúzódik 1975-ig, de a belvároshoz kapcsolódó részeknek, a népi építészeti emlékeknek a megóvása még hátravan. Rengeteg még a tennivaló… (Magyar Nemzet)

1919

Elítélték a forradalmi törvényszék tagjait

A soproni törvényszék most tárgyalta a bolsevisták forradalmi törvényszéke tagjainak bűnpörét. A forradalmi törvényszék volt elnökét, Zsitvay Lajost többrendbeli gyilkosság büntette, többrendbeli zsarolás és személyes szabadság megsértése által elkövetett bűntett miatt életfogytig tartó fegyházra ítélte a soproni törvényszék. A forradalmi törvényszék bírái közül Sannbauer Ignácot, Nagy Antalt emberölés büntette, zsarolás és személyes szabadság megsértése miatt tizenhét évi fegyházra és tízévi hivatalvesztésre, ugyancsak több rendbeli zsarolás és személyes szabadság megsértése miatt a forradalmi törvényszék volt bírái közül Perschitz Tamást hatévi fegyházra és tízévi hivatalvesztésre ítélték. Dr. Takács Kálmán postatanácsos háromévi fegyházra és ötévi hivatalvesztésre, Geracsek Antal hatévi fegyházra és tízévi hivatalvesztésre, Horváth Kálmán nyolcévi börtönre és ötévi hivatalvesztésre, Marusák István vasúti mérnök pedig kétévi börtönre és ötévi hivatalvesztésre ítéltetett. Walter József volt forradalmi törvényszéki vádbiztost háromévi fegyházra és ötévi hivatalvesztésre, Horváth Ödön vádbiztost háromévi fegyházra és ötévi hivatalvesztésre, Tauffer Lajos vádbiztost kétévi börtönre és ötévi hivatalvesztésre ítélte a törvényszék. Huszár Sándor volt forradalmi törvényszéki jegyzőt felmentették. (Egyetértés)

Összeállította:  Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...