Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Gázpisztollyal legénykedett

A soproni rendőrkapitányság nyomozást rendelt el S. P. brennbergbányai lakos ellen, aki november 25-én este 8 órakor az általános iskolában megtartott diszkóban fegyvert használt. Persze ezt megelőzte némi szóváltás az ugyancsak itt szórakozó H. R.-rel. Az éktelen haragra gerjedt fiatalember Perfecta típusú gázpisztolyával legénykedett és bizonygatta igazát, majd mikor ellenfele ettől sem ijedt meg, a fegyvert az arca elé tartotta és elsütötte. Áldozata szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszta a nem mindennapi kalandot. (Reform)

Igazgató az évezredig

Mikó Istvánnak, a Soproni Petőfi Színház igazgatójának kinevezése a jövő évezred elejéig, 2000. július 31-ig tart. A bizalom, amellyel a város a színész–direktort illette, megalapozott, hiszen ismeretségük és együttműködésük nem új keletű. Mikó István még az Arizona Színház igazgatójaként kötött szerződést Sopronnal, akkor a fővárosi társulat a produkcióit mindkét játszóhelyen, tehát az anyaszínházban és Sopronban is bemutatta. Miután megvált az Arizonától, a soproni színházi életet vezette, így e kinevezés csupán a korábbi munka megerősítése. Mikó Istvánnal rövid múltba tekintés után a jövő terveiről beszélgettünk. Állandó társulatunk van, tíz–tizenöt taggal, mondja az igazgató. Közalkalmazotti viszonyban lévő, valamint szerződéses színészek, akik elsődlegesen ennek a színháznak az igényeit tartják szem előtt, tehát a többi munkájukban is hozzánk alkalmazkodnak. Ilyen tag például Szombathy Gyula, Székhelyi József, Hacser Józsa. Ezen kívül természetesen eseti szerződéseket is kötünk, egy-egy produkcióra hívunk vendégeket. Két állandó rendezőnk van: Valló Péter és Ferkai Tamás. Sikerült a színházi hátteret is megteremtenünk, tehát már van műszaki gárda, amelyik az előadások technikai lebonyolítását végzi. Eredetileg ugyanis csak három ember tevékenykedett az egész színházban. A célunk éppen az, hogy a helyi erőket bevonjuk a munkánkba, ezért stúdiót is indítottunk olyan fiataloknak, akik kedvet éreznek a színjátszás iránt. (Magyar Nemzet)

1969

Muzeális értékű mozdonyok cseréje

Érdekes vasúttörténeti eseményről érkezett hír Sopronból: a bécsi közlekedési múzeum vezetői, valamint a két ország vasúttársaságának vezetői ünnepélyesen kicseréltek két mozdonyt. Az osztrák vasutak egy 109 éves mozdonyt adtak át, amely 106 évig közlekedett, és a déli vasúton teljesített szolgálatot. Mi cserébe egy olyan, szintén a déli vasúton közlekedett mozdonyt bocsátottunk a szomszédos ország múzeumának rendelkezésére, amely típusból Ausztriában egyetlen darab sincs. (Népszava)

1919

A munkásügyek minisztere Sopronban

Oláh Dániel munkásügyi miniszter Sopronba utazott, ahol népgyűlést rendezett a soproni polgárság és munkásság. A miniszter hosszabb beszédben mutatott rá azokra a nehézségekre, amelyekkel a jelen viszonyok között a kormánynak meg kell küzdenie, megjegyezte azonban, hogy ha Magyarország keresztény népe kitart a kormány mellett, az összes nehézségeket könnyűszerrel lehet majd leküzdeni. Csik József indítványára a gyűlés egyhangú határozatot hozott, mely szerint felkéri a minisztert, tolmácsolja a kormány előtt Sopron város és vármegye azon kívánságát, hogy a jövőben is Magyarországhoz akar tartozni és magyar akar maradni. A népgyűlés után a miniszter a soproni gyárakat látogatta meg, és érintkezésbe lépett az ottani munkásokkal. (Nemzeti Újság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...