Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Ezerschillinges napszám

Sopronban és környékén az elmúlt egy esztendőben, tudtuk meg a soproni városi szociális osztály vezetőjétől, dr. Sütő Teréztől, több mint duplájára, 227 főre emelkedett a munkanélküliek jövedelempótló támogatásában részesülők száma. Ennek összegét helyi rendelet szabályozza, és jelenleg havonta 7480 forint. A lakosság szegényedését jelzi, hogy a rendszeres nevelési segélyben részesülők száma egy év alatt két és félszeresére, 510-re nőtt. Nem véletlen, hogy különösen a kisgyermekes családok minden alkalmat megragadnak a pénzkeresésre. Az egyik kismama Sopron környéki falujából csütörtökönként férjével Trabantba ül, hogy a határ túloldalán az egyik gazdánál kitakarítsa a házat, bevásároljon, és a férje közben elvégezze a ház körüli munkákat. Egy-egy alkalommal ezer schilling napszámot kapnak. Az egyik soproni bolti eladó fiatalasszony pedig műszak után délutánonként átruccan a szomszédos osztrák falu üzletébe raktári munkát végezni. Este kilenc órakor már otthon is van, minden alkalommal négyszáz schillinget keres. (Magyar Nemzet)

1969

Művészeti kollégium Sopronban

Novemberben alakult meg a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiuma. Három alapítója: Cs. Németh András, Vágási Imre és Ízes Mihály. Radnóti Miklós, Ortutay Gyula, Buday György, Tolnai Gábor és Hont Ferenc szegedi csoportját tartják követendő példának maguk és később társaik előtt. Szerzői estjeikkel, Szabad Fórum és Irodalmi Presszó sorozatukkal a nehezen élő embereken szeretnének segíteni. Vállalva vallják az irodalom közéleti szerepét. (Magyar Ifjúság)

Új MTESZ székház Sopronban

Pénteken adták át Sopronban a MTESZ újjáépített székházát. Ezzel egyidejűleg megnyitották a soproni műszaki napok előadássorozatát. Dr. Gunda Mihály egyetemi tanárnak, az MTESZ soproni városi szervezete elnökének megnyitó szavai után Bondor József építésügyi és városfejlesztési miniszter tartott előadást A városiasodás problémái Magyarországon címmel. A vendégek megtekintették a soproni Erdészeti és Faipari Egyetemet, továbbá az AFIT új gyártelepét. (Magyar Hírlap)

1919

Töpler Kálmán a jelölt

A Nemzeti Középpárt Sopronban Klebelsberg Kunó gróffal, a keresztény pártok jelöltjével szemben Töpler Kálmán volt soproni polgármestert jelölte a kerület képviselőjévé. Töpler programbeszédét a közeli jövőben fogja elmondani. Ez alkalommal a Nemzeti Középpárt több tagja is ellátogat Sopronba. (Budapesti Hírlap)

Entente-misszió Sopronban  

Arthur Dubois, a bécsi ententemisszió kiküldöttje Sopronba érkezett. Dubois, akit a misszió a nyugat-magyarországi helyzet tanulmányozására küldött ki, tárgyalásokat folytatott Schindler András polgármesterhelyettessel. Schindler tájékoztatta az entente megbízottját a nyugat-magyarországi nép hangulatáról és a Magyarországhoz tartozás politikai, gazdasági és kulturális szükségességéről. Dubois a közeljövőben fel fogja keresni a Felvidéket is, mert az entente- 

missziónak tudomása van arról, hogy a tótok nincsenek megelégedve a cseh uralommal. (Világ)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...