Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Újra ragyog a Pannonia

Néhány év után újra ragyog Sopron patinás szállodája, a Med Hotel Pannonia. A korábban életveszélyessé nyilvánított épületben működő fogászati rendelő is a végóráit élte. Az ott dolgozó, a Nyírségből a cívisvárosba költözött fogorvos házaspár, dr. Fodor Zsuzsanna és dr. Szilágyi László a rendelő továbbélését a szálloda megmentésében látta. Ezért úgy döntöttek, hogy indulnak az értékesítésre kiírt pályázaton, és kemény csatározások után megvették a romhalmazt. A szombati átadáson a meghívott vendégek csodálattal nézhettek körül a nevében is jelzett gyógyszállóban, ahol az orvosi–fogorvosi rendelők és kozmetikai szalon mellett a lélek is megpihenhet. Méghozzá az első emeleten megnyitott galériában, ahol már március óta havonta váltják egymást tárlataikkal a neves művészek. Az átadási ünnepség már délelőtt elkezdődött Sebestyén Sándor Széchenyit ábrázoló bronzszobrának felavatásával, majd délután a hotel átadását jelképező kék szalag átvágásával folytatódott. Ezután a társaság felvonult az emeleti galériaavatóra, ahol Lieber Éva festő- és textilművész, valamint Somos Miklós festőművész tárlatát tekinthették meg. Este nyolc órára ruhát váltottak a vendégek és az étterembe vonultak. A mindaddig titokként kezelt menüre a pezsgős aperitif után derült fény. Az átadási ceremónia a szombat déli nyitott ház programmal zárult, ahol a soproniak megnézhették a város újjászületett, patinás szállodáját, amelynek tulajdonosai már ugyanolyan lokálpatriótákká váltak, mint az őslakosok. (Kurír)

1969

Két új boltot kap Sopron

A Győr–Sopron megyei Ruházati Kiskereskedelmi Vállalat a közeljövőben két új boltot nyit Sopronban. Az egyik üzlet a Lenin körút folytatásán, a Hátsókapu utca 3. szám alatt lesz. A régi házat azon a helyen lebontották és az emeleti részen lakásokat építenek. A földszinti részen, mintegy 80 négyzetméteres területen 700.000 forint költséggel gyermekcipőboltot nyit a vállalat. A másik üzlet a Lenin körúton lesz. Egy foghíjas házhelyen háromemeletes szövetkezeti lakóház készül. Ennek a földszintjén női és férfi divat­árubolt létesül 800.000 forint költséggel. (Kisalföld)

1919

Soproni küldöttség az ántántnál 

Ma délután népes soproni küldöttség kereste föl George Clarkot, az ántánt teljhatalmú megbízottját. A küldöttséget Thurner Mihály dr. soproni polgármester vezette, aki Sopron népének azt a kívánságát tolmácsolta, hogy nem akar Ausztriához tartozni. Clark megígérte, hogy a soproniak kívánságának szószólója lesz Párisban, s reméli, hogy a kívánság teljesülni is fog. (Friss Újság)

Letartóztatott terrorista

A detektívek letartóztatták fővárosi lakásán Hegyesi János vasmunkást. Hegyesi Corvin (Klein) Ottó társaságában volt, amikor ez a soproniak és Sopron vidékiek ellenforradalmának letörésére Sopronba utazott. A soproni ellenforradalom vérbefojtása után a környékbeli községekre Corvin (Klein) Ottó hadisarcot vetett ki, és a hadisarcok beszedésével Hegyesi Jánost bízta meg. Iván községre másfél millió korona készpénz, tömérdek élő állat és élelmiszer sarcát vetette ki. Hegyesi kilenc emberével ment ki a helyszínekre, hogy behajtsa a sarcot, mindeközben több parasztgazdát is kivégeztetett. A proletárdiktatúra bukása óta Hegyesi bujdosott, de tegnap hazament családjához és ekkor történt a letartóztatása. (Magyarország)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...