Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Újra forog a malomlapát

A középkorban Lénárt-dombnak, akkor ugyanis még itt volt a ma a Bécsi úton látható Lénárt-kereszt, ma Kuruc-dombnak nevezett magaslaton valamikor három szélmalom is állt. A legnevezetesebb Salzmann Károly bécsi mérnök tervei alapján épült, míg a két kisebb közül az egyik a második világháborúban elpusztult. A másikban viszont a Szélmalom vendéglő működik, a Szent István-templom közelében. Sajnos a szélmalom lapátjai lassan 16 éve csonka, működésképtelen állapotban voltak, vagy nem is léteztek. A napokban viszont újra „üzemkész” lesz. A változásról Lukács Szabolcsot, az étterem üzletvezetőjét kérdeztük meg, aki elmondta, hogy már régóta bántotta a szemét a szélmalom állapota és elhatározta, hogy ha bérbe veszi az éttermet, akkor működni fognak a lapátok. Most eljött ennek is az ideje! (Soproni Hírlap)

Felszámolás

A Scarbon után az ANZA néven ismert vállalkozás felszámolása is folyamatban van, de már meg is alakult a Sopron Bútor III Kft. néven a tevékenységet, IKEA bútorok gyártását tovább folytató cég. A korábbi vállalkozásokkal ellentétben viszont most nem magánszemélyek a tulajdonosok, hanem az IKEA. Talán ez is garancia lehet arra, hogy ez a vállalkozás ne legyen tiszavirág-életű. (Soproni Hírlap)

1969

AGIP benzinkút Sopronban

A hegyeshalmi töltőállomás megnyitásával egy időben befejezéshez közeledik Sopronban is az olasz–magyar benzinkút építése. Az AGIP típusépület elemeiből az előre elkészített alapokra alig két hét alatt építették fel a korszerű tanktöltő állomást, melyet hamarosan át is adnak a forgalomnak. (Esti Hírlap)

Ellopták az idegenvezetőt

Sopronban a közelmúltban idegenvezető magnetofont állítottak munkába az egykori bencés templomhoz tartozó középkori káptalanteremben, melyet a napokban elloptak. A rendőrség előállította és letartóztatta a fiatalkorú banda tagjait, akik az „idegenvezetőt” Budapestre szállították, hogy ott eladják egy orgazdának. (Hétfői Hírek)

1919

Sopron új gazdasági főmegbízottja

A földművelésügyi népbiztosság Haják Antal elvtársat, aki ez idáig Sopron gazdasági ügyeit dicséretes lelkiismeretességgel és sok szaktudással végezte, Budapestre rendelte és helyére Schneider Lambert elvtársat nevezte ki. Az új gazdasági főmegbízott kiváló szaktudású gyakorlati gazda, aki sok éven át a Fejér megyei Dreher uradalmat vezette. (Soproni Vörös Újság)

Dohányzók bejelentése

Sopronban az összes házbizalmi köteles postai úton sürgősen bejelenteni a házban lakó dohányzó férfiakat. Egyben a levélben azt is jelöljék meg, hogy melyik szakszervezetnek a tagjai az illetők. Egyúttal a szakszervezetek is terjesszék be újból Fürdős elvtársnak (Vármegyeház, II. emelet) összes tagjaik névjegyzékét, az utca és a házszám pontos megjelölésével. (Soproni Vörös Újság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...