Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Karatés sikerek

A Busodo Dojo ifjú és idősebb karatésai Barcson vettek részt nemzetközi viadalon, ahol kicsik és nagyok egyaránt kiválóan szerepeltek. A kata szakágban a 10–11 évesek között Lackner Balázs bronzérmes, míg az egy évvel idősebbeknél Horváth Edit az első, Ruip Sófia pedig a második helyen végzett. A 13–14 évesek között is két soproni foglalta el az első és a második helyet, Sáli Barna és Kovács András révén. Az ifjúságiak között szintén két soproni végzett az élen: Horváth Viktor állhatott a dobogó legfelső fokára, Ruip Balázs pedig ezüstérmes lett. A felnőttek sem akartak lemaradni ifjú társaik mögött, s jó versenyzéssel Nagy Györgyi végzett az első, Simó András pedig a második helyen. A kumitében Simó András és Nagy Györgyi szerzett még egy-egy második helyezést, Ruif Zsófia pedig bronzérmes lett. Egy héttel később korosztályos országos bajnokságon indultak a klub versenyzői és három éremmel tértek onnan haza: Kovács András első, Horváth Edit második, Ruip Balázs pedig harmadik helyen végzett a kategóriájában. (Soproni Hírlap)

1969

Újabb sérülés a SMAFC kosarasainál

Sűrűsödnek a rossz előjelek a Soproni MAFC NB I-es férfi kosárlabdázóinak hétvégi kettős mérkőzése előtt. Ismeretes, hogy Balogh Sándor kezét az elmúlt héten gipszbe kellett tenni. Most újabb névvel gyarapodott a sérültek listája: a hét közi edzésen Bakonyi Gábor szenvedett bokasérülést, így ő sem állhat rendelkezésre. Krasznai Ferenc edző kilenc játékossal utazik majd a veszprémi és a kecskeméti mérkőzésre, ahol az előjelek szerint igen nehéz dolguk lesz az erdészeknek. (Kisalföld)

Erősebb és gyorsabb lesz az új Trabant!

Az autószalonok és nemzetközi vásárok ajánlataihoz mérten talán csekélyke a hír, hiszen a kispénzű, takarékos kocsira gyűjtőknek szól: a Trabant 601-et 1969 első negyedévétől kezdve 26 lóerős motorral gyártják, három lóerővel erősebbre, mint a mostanit. Álló helyzetből az eddigi 24,2 mp-es idővel szemben 19,5 mp alatt gyorsul fel 80 kilométeres óránkénti sebességre. Ülései is kényelmesebbek a mostaninál, és dinamója már kis fordulatnál is tölti az akkumulátort. Benzin–olaj keverékként a megszokott 33,3:1 arányt kell használni, viszont a 79-es oktánszámú benzin helyett a 88-ast ajánlják hozzá. (Kisalföld)

1919

Találtak egy sertést

Gross András napszámos 24-én, este hat óra körül a fövényverem kerteken túl érő szántóföldön egy fehérszőrű sertést talált. Tulajdonosa a városi vörösőrségen tudakozódhat utána. (Soproni Vörös Újság)

Vörös katonák figyelem!

A forradalmi kormányzótanács rendelete értelmében mindazon munkások, kik a vörös hadsereghez bevonultak, a vörös hadseregtől járó zsoldon kívül eddigi munkabéreiket is megkapják. Ezen munkabéreket az ellenőrző munkástanács vagy a szakszervezetek útján kapják meg. Evégből minden, a vörös hadsereghez bevonult munkás szerezzen magának felettes parancsnokságától igazolványt, s ezen igazolvány birtokában kérje az ellenőrző munkástanács vagy a szakszervezet útján eddigi munkabéreinek hetenként való kifizetését. Ha ő maga a bér felvételében akadályozva van, úgy azt valamely hozzátartozója útján veheti föl. (Soproni Vörös Újság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...