Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Környezetvédelmi gyermeknap

Rendhagyó programot szervezett a Föld napja alkalmából a Castanea Környezetvédelmi Egyesület, a Süni Klub és a Hunyadi Általános Iskola. A rendezvényen mintegy 150–200 gyerek, szülő és tanár vett részt. Az otthon készített környezetvédelmi rajzok már kora délelőtt a padokon díszelegtek. Nemsokára már az aszfaltjárdára is természet- és környezetvédelmi krétarajzok kerültek. A fertőrákosi iskola és a Szent Orsolya Általános Iskola diákjai színes kavalkáddá varázsolták a fekete aszfalt egyhangúságát. A hatfős csapatok szellemi vetélkedőjében az alsó tagozatosoknál a Hunyadi és a Szent Orsolya, míg a felsősöknél a Gárdonyi és a fertőrákosiak vitték el a pálmát. A különféle színes programok mellett az éhes gyereksereget a Csemege Meinl és a soproni tejipar jóvoltából ingyen vendégelték meg a rendezők. A majd hétórás program után a Castanea Egyesület tagjai elégedetten nyugtázták, hogy a környezetvédelmi munkában biztató elmozdulás történt. Egyre több pedagógus és diák próbál munkálkodni természeti értékeink megvédése érdekében, s talán a közeljövőben még többen csatlakoznak hozzájuk. (Soproni Hírlap)

1969

Útviszonyok Sopronban

Azt hittük, csak Győrött beszédtéma a város útjainak állapota. Úgy látszik, az egész megyében gond ez, de Sopronban bizonyosan az. Megkezdődött a Lövérek alján is az autósok vándorlása, akik különös örömmel járják be a csodás soproni hegyvidék minden zugát. Ott van az a gyönyörű Hársfa sor. Autós legyen a gumiján, aki nem félve indul ennek az útnak, ha például meg akarja látogatni a Nándor-magaslatot, a bánfalvi kőfejtőt vagy esetleg szép kerthelységben kíván jót enni az Alpesi vendéglőben. A Lövér körúttól a Fenyves sorig szinte járhatatlan az út. A vízmű felbontotta az utat egy évvel ezelőtt. Új vízcsöveket fektettek le. Azóta szenvednek a soproniak és az idegenek, ha erre járnak, most pedig a jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel ezt a környéket. Talán lehetne valamit javítani ezen a téren – bocsánat úton!

(Kisalföld)

1919

Munkáshangverseny a Kaszinóban 

Soproni zenészek, ha nem is nagyszabású, mégis nívós hangversenyt rendeztek vasárnap a Kaszinó nagytermében. Sok száz munkás gyönyörködött Schubert, Chopin és Mozart halhatatlan remekműveiben. Egyszerű proletárok az érzés és zenei megértés makulátlan tisztaságával hallgatták a klasszikus zenét, amelyről a régi rend zenekritikusai mindig mint a gurmandok ínyencfalatjairól beszéltek, amik nem valók az egyszerű plebsnek. A klasszikus zene ma a népé, a proletáré, a proletár pedig megérti a zenét, ha nem zárják el tőle. Sopron proletárjainak a tehetséges Hoffer Viktor Mozart és Svendsen piéceit interpretálta, zongorán Kárpáti Sándor kísérte. Zsigmondyné Czullik Betti Schubert dalait és a Mignon-áriát énekelte, nagy tetszés mellett. Békési Antal színész néhány költeményt szavalt el nagy tetszés mellett, befejezésül pedig Haniffel elvtárs­nő Schumann románcát és Moskovsky spanyol ábrándját játszotta el zongorán.

(Soproni Vörös Újság)

A SFAC a főiskolás válogatott ellen

Május 29-én, délután fél 4-kor a SFAC labdarúgócsapata mérsékelt belépődíjak mellett a selmecbányai erdészeti és bányászati főiskola hallgatóinak válogatott csapatával mérkőzik az Anger réten.

(Soproni Vörös Újság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...