Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Székhelyi József, a színész 

Mértéktartó kritikusok is zseniálisnak, fantasztikusnak és egy kicsivel „jobbnak, mint tökéletes” hirdetik a soproni színpad első monodrámáját. A szkeptikusok elvesztik minden vállrándításukat, az ellendrukkerek megadóan bólintanak: nincs túlzás a mértékadók értékelésében. Edmund Kean földre veti csörgősipkáját, odaül az öltözőasztalhoz, belenéz a tükörbe, és minket lát. Mi nézzük őt, és saját magunkra ismerünk. Ott lebegünk a valóság–valóság határán, miközben összerezzenünk vagy szégyenlősen lesütjük szemünket, esetleg diadalmasan szemközt nevetünk. Aztán csak ülünk a fotelban vagy fonott széken, bámulunk bele a rivaldába, úgy teszünk, mintha mindent pontosan értenénk. Közben pedig soha olyan tétovák nem voltunk, mint pont most, azután, hogy Kean tükrébe belenéztünk. Ők ketten meghitt kapcsolatban élnek. Amolyan „namitszólszehhezkomám” kapcsolatban. Edmund Kean, a Shakespeare-színész és Székhelyi József, a SZÍNÉSZ… (Soproni Hírlap)

Sípmesterek a táncparketten 

Az elmúlt hétvégén a brennbergi Gyermek és Ifjúsági Táborban, festői környezetben, ideális körülmények között rendezte a Soproni Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága a hagyományos évzáró–évnyitó bálját. A rendezvény sikerére jellemző, hogy a meghívást elfogadta Rákóczi József városi sportfelügyelő, Zambó Mátyás, a sportfelügyelőség főmunkatársa, Papp Győző, a Kisalföld sportrovatának vezetője, Kiss Tóth István, a kapuvári JB elnöke, Czöndör Péter, a megyei JB főtitkára, Károlyfalvi József, a városi labdarúgó szövetség titkára, s nem utolsó sorban Laczó István, az EMDSZ–SLC elnöke. A bálon jelentették be, hogy a sípmesterek a bajnokság előtt díjmentesen vezetik az NB I-es csapat felkészülési mérkőzéseit. A játékvezetés felemelkedéséért, valamint a testület megbecsüléséért végzett munkája elismeréseként Laczó István márványtalpon álló, „aranyba öntött” játékvezető szobrot kapott. Ugyanezt a díjat kapta kimagasló közösségi és szervezési munkájáért Zambó Mátyás is. (Soproni Hírlap)

1969

Szerkezetkész az SZTK

Mint Németh Lászlótól, a Győr Megyei Állami Építőipari Vállalat soproni főépítés-vezetőjétől megtudtuk, a Liszt Ferenc Művelődési Ház és az SZTK épületének szerkezete kész, napjainkban a belső szerelések folynak. A rendelőt augusztusban átadják az egészségügyiseknek, illetve a közönségnek. Különleges technikai feladat elé állítja a soproni építőket a Lövérekben létesítendő 600 ágyas szakszervezeti gyógyüdülő. Számtalan új megoldást javasoltak építéséhez a tervezők, Cserhalmi József és Hegyi György, a Győri Tervező Vállalat mérnökei. Megegyeztek a házgyári szakemberekkel, hogy az üdülő fürdőszobáit előregyártott elemekből, készen emelik majd a helyükre, ugyanis a gyógyüdülő minden szobájához fürdő és mellékhelyiség is tartozik. A kétágyas szobákon kívül 14 lakosztály is lesz a déli oldalon. A hatszáz személyes gyógyüdülőt a harmadik negyedévben kezdik el építeni. (Kisalföld)

1919

Megindult a vasútforgalom Ausztriával

A bécsújhelyi sztrájk vezetősége értesítést küldött, hogy a sztrájkot a most ott uralkodó rendkívüli helyzet miatt abbahagyta, a munkát felvették ugyan, de a bizalmi férfiak továbbra is együtt maradnak és a követeléseket továbbra is fenntartják. E szerint ma már Bécsbe és Bécsből a vonatok közlekednek. (Soproni Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...