Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

 1994

Vörös István ötödik

Az elmúlt hétvégén rendezték Sopronban, a Biliárd Klubban a háromfalas biliárdosok országos bajnokságát. A tizenhatos döntőbe kvalifikációs versenyeken lehetett bejutni, míg Vörös István, a Soproni Biliárd Club többszörös bajnoka az elmúlt évi bajnoki cím védője jogán került a legjobbak közé. E bajnokság nem úgy sikerült neki, ahogy eltervezte. A négyesdöntőbe jutásért vívott mérkőzésen óriási izgalmak közepette döntetlent ért csak el, s ez azt jelentette számára, hogy rosszabb pontaránya miatt az ötödik helyen zárta a bajnokságot. Felkészülésem nem volt zavartalan, egyéb elfoglaltságom miatt kevesebb időm jutott a versenyzésre, ami meg is látszott a teljesítményemen. Izgalmasan alakult számomra a viadal, s most a szerencse is elpártolt tőlem, mert ehhez a játékhoz az is kell néha, nyilatkozta Vörös István. (Soproni Hírlap)

Két pályázat a Festőterem bérbevételére

A múlt héten számoltak be a Polgármesteri Hivatalban elképzeléseikről a Festőterem bérbevételével kapcsolatban a pályázók: a Horváth & Lukács Galéria tulajdonosai, valamint a Petőfi Színház képviseletében Nyerges Ferenc ügyvezető igazgató és Horváth Zoltánné menedzser–igazgatóhelyettes. A döntés polgármesteri hatáskörbe tartozik, valószínűleg február elején kerül nyilvánosságra. (Soproni Hírlap)

1969

A soproni sízők Lövér-versenye

Az idei tél elkényezteti a soproni sízőket: az országban itt a legkedvezőbbek a hóviszonyok, így a Lövér-verseny számait is eszményi időben, negyven centiméteres havon bonyolították le. Figyelemre méltó a síugrók teljesítménye, akik a gyakorlósáncon is szép eredményeket értek el. Ide kívánkozik a megjegyzés: Sopron fejlődő sísportja megkívánja egy magasabb követelményeknek is megfelelő ugrósánc építését. A Lövér-verseny színvonalas, érdekes vetélkedéseket hozott, íme néhány érdekesebb eredmény. Óriás műlesiklás felnőttek: 1. Horváth-Szováti (MAFC), 2. Salamon Károly (Széchenyi Gimnázium), 3. Szücs Vendel (SMAFC), ifjúságiak: 1. Tomsits Károly (Széchenyi Gimnázium), 2. Doborjáni Péter (Széchenyi Gimnázium), 3. Horváth-Sarródi (Széchenyi Gimnázium), serdülők: 1. Németh Tibor (Széchenyi Gimnázium), 2. Moser Ferenc (Széchenyi Gimnázium), 3. Jäger Károly (Fáy Közg. Tech.). Síugrás felnőttek: 1–2. Salamon Károly és Gmeiner István (SMAFC) 19,5 és 20 méteres ugrással, ifjúságiak: 1. Tomsits Károly 15 és 17 méteres ugrással, serdülők: Németh Gábor (Kellner Iskola) 10 és 12 méteres ugrással. (Kisalföld)

Épül az SZTK rendelőintézet

Sopron város lakóinak egészségügyi ellátottságán javít majd az az SZTK rendelőintézet, amelynek építését az idén kezdik meg a Győr Megyei Állami Építőipari Vállalat dolgozói. A soproni új rendelőintézet beruházási költsége tízmillió forint. (Kisalföld)

1919

Nyugat-Magyarország németeinek állásfoglalása

Bécsi tudósítónk telefonozza: Sopronban tegnap Nyugat-Magyarország német lakta kerületei gyűlést tartottak. Ottschal lapszerkesztő és Ungár Mihály a köztársaság kikiáltását és ideiglenes kormány alakítását, illetőleg a Német-Ausztriához való csatlakozást követelték. Határozati javaslatot fogadtak el, amely húsztagú pártközi bizottságot delegál abból a célból, hogy a magyar kormánnyal az autonómia, a csehekkel és délszlávokkal a korridor kérdésében tárgyaljon. A magyar kormánnyal a tárgyalásokat legkésőbben január 29-éig be kell fejezni, mert ellenkező esetben az eredményt nem várják be. (Pesti Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...