Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1994

Elhunyt Cziffra György

Mint ismert, a közelmúltban szívroham következtében elhunyt Cziffra György Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki több ízben is járt Sopronban. A művész 1984-ben egy akkor másfél millió forint értékű Yamaha márkájú zongorát adományozott a városnak. A zongora 1985-ben, a Soproni Tavaszi Napok alkalmával került városunkba. (Soproni Hírlap)

Akadémia épül a határőrőrs helyén 

Jó ütemben halad a Németh László Közép-európai Népi Akadémia Fehér úti bázisának építése az egykori határőrőrs helyén. A bontási munkálatok után most megkezdődött az újjáépítés. A tervek szerint márciusra készülnek el a kivitelezők. (Soproni Hírlap)

Nem ártott meg a disznótor 

Az EMDSZ – Soproni LC labdarúgói az óév végén Dunaszegre látogattak, ahol kollektíven tettek eleget Ördög József játékostársuk édesapjának disznótorra szóló meghívásának. A tavaszi felkészülés januári kezdése előtt megtartott mérlegelés és orvosi vizsgálat arról árulkodott, hogy a disznótor nem ártott meg a soproni labdarúgóknak, mindenki hozta a versenysúlyát. A keret valamennyi tagja egészséges, és ez azt jelenti, hogy hosszú kihagyás után Borsos és Buzsáki is elkezdhette a felkészülési munkát. Sopronban napi két edzéssel készülnek, de a jövő heti programjukban már teremedzések is szerepelnek, mivel január közepén részt vesz a csapat a győri PannonGlobus teremtornán. (Nemzeti Sport)

1969

Budapesten vendégszerepeltek az SVSE jégkorongozói 

Budapesti VSC – Soproni VSE 7:3 (3:1, 2:2, 2:0) Budapesten, az NB I-es BVSC elleni barátságos mérkőzésen a következő játékosokat szerepeltette az SVSE: Horváth T., Gilicze, Horváth F., Jäger, Prattinger, Mikó, Uzsoki, Fehér és Ürmös. A soproniak az első játékrészben bátortalanul kezdtek, a fővárosiak többet támadtak, így biztosan jutottak vezetéshez. A második harmad kiegyenlített küzdelmet hozott, a soproni lila-fehérek lendületesen, lelkesen rohamoztak. Az utolsó harmadra az SVSE kifulladt, így a BVSC biztosan győzött. A soproniak góllövői: Horváth T., Gilicze és Uzsoki. Az SVSE legjobbja Jäger Ödön kapus volt, aki nagyszerűen védett, mellette Horváth F., Gilicze és Mikó dicsérhető. Ha az időjárás kedvez, akkor január 26-án, vasárnap Sopronban kerül sor a mérkőzés visszavágójára. Az NB I-es BVSC vendégjátéka iránt érthetően nagy érdeklődés nyilvánul meg a jégkorongsport soproni híveinek a körében. (Kisalföld)

1919

Magyar tisztviselőket ejtettek túszul Bécsújhelyen

Sopronban letartóztatták Schöner Gusztáv bécsújhelyi nem dolgozó gyári segédmunkást, aki jövedelmezőbbnek találta, ha átjön a Dunántúl északi csücskét képező vármegyékbe és ott a magyar állameszme ellen izgatva, ezen vármegyéknek Ausztriához való csatolása érdekében agitáljon. Az ausztriai határon nagy felháborodást keltett a szájhős agitátor letartóztatása, és mivel semmiféle fenyegetésre sem bocsátották szabadon az osztrák agitátort, a bécsújhelyi nemzetőrség egy Lajtaszentmiklósról szórakozni Bécsújhelyre érkezett magyar társaságból Incsinger József határrendőrségi fogalmazót és Mihajlovics Istvánt csellel elszólítva társaságuktól, mellyel egyik kávéházban ültek, ezeket túszokként börtönbe vetették. A magukra maradt hölgyek hazasiettek és elmondták otthon, hogy mi történt, mire Lestyanszky János határrendőrségi főtanácsos telefonon felhívta a bécsújhelyi rendőrfőnökséget, mely az energikus hangra azzal mosakodott, hogy az egész kínos ügy az ő tudta nélkül történt, és bocsánatkérés között azonnal elbocsátották a határrendőrségi tisztviselőket, míg Schöner, az agitátor még Sopronban áll őrizet alatt. (Pécsi Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...