Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Tallózó.

1992

Környezetvédelmi igazoló kártya

Májustól mindenkinek a forgalmi engedélyben szereplő ér­­vé­­nyesség hónapjában kell „be­­mé­­retni” a gépkocsiját. A mé­­réseket az Autó­­klub­­on és a Győ­­ri úti autószervizen kívül je­­lenleg a Bal­­fi út 130. szám alatt dolgozó Fel­­din­­ger György autószerelő műhelyében is el lehet végeztetni. Azok, akik szeretnének korábban képet alkotni gépkocsijuk környezetvédelmi paramétereiről, ezen a héten csütörtökön és pénteken délután 3-tól 6-ig, szombaton pe­­dig 8 és 12 óra között modern amerikai berendezéssel vizsgáltathatják meg gépkocsijukat az Autóklub kihelyezett mérőállomásán. Az autósok tájékoztatása érdekében továbbra is várjuk azon magánszemélyek vagy szervezetek jelentkezését, akiknél a jövőben környezetvédelmi igazolókártya váltható.

(Soproni Hírlap)

Vetési győzelemmel búcsúzott

Sopron KC – Csepel SC 103:84. Sopron, NB I-es kosárlabda-mérkőzés a 7. helyért. 1600 néző, vezette: Harsányi, Szilvássy. A mér­­kőzés előtt valóságos vi­­rág­­esővel vettek búcsút a soproniak a távozó edzőtől, Vetési Imrétől. Izgalmat okozott a kez­­­­dés előtt az eredményjelző be­­ren­­dezés meghibásodása, így kézi időméréssel játszották le a mérkőzést. Az első félidőben remekül játszott a hazai csapat. Amikor a vendégek embert fogtak, akkor Liepa és Bacanskas, amikor pedig zónáztak, akkor Szlá­­vik Gábor talált rendre a gyű­­­­rűbe. A 33. percben öt perc­­re állt a játék, mert a játékvezetői kettős kifogásolta a soproni kemény mag viselkedését.

(Soproni Hírlap)

1967

Nyissák meg a tejivót!

Bezárták a Mátyás király utcai tejivót mintegy két hónappal ezelőtt, átalakítás végett. A tejivót megnagyobbítják, mert rá is fér. Arról azonban nem volt szó, hogy hetekig zárva lesz az üzlet. Sokan szóvá tették már ezt, mindeddig azonban hiába. Ezúton is tolmácsoljuk a lakosság kérését, hogy az Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat minél előbb nyissa meg a tejivót, a jövőben pedig csak akkor zárjanak be egy üzletet, ha garantálni tudják, hogy az átalakítás rövid időn belül megtörténik. (Kisalföld)

1917

Kitüntetés

Sedlmayr Ernő, a bécsi mezőgazdasági főiskola tanára, fia id. Sedlmayr Ernőnek, a nagycenki cukorgyár igazgató ta­­ná­­csosának, ki Sopronban töltötte gyermekkorát, itt járt is­­kolába és így sok vonatkozás köti városunkhoz, igen ma­­gas kitüntetés­ben részesült. Sedl­­mayr Er­­nő a fő­­pa­­rancs­nok­ság­nak tett szolgálataiért rövid idővel ezelőtt megkapta a Fe­­renc József-rend tiszti keresztjét, most pe­­dig megkapta hoz­­zá a ha­­di­­­­é­­kít­­mé­­nye­­ket is. Sedl­­mayr Len­­gyel­­országban és Ma­­­­­­ce­­­­­­dó­­ni­­á­­ban bejárta az ok­­ku­­pált területeket, ahol nagyon hasz­­nos és fontos mezőgazdasági megfigyeléseket tett.

(Soproni Napló)

Rumot és lópokrócot loptak

A Schiff Izidor pálinkagyárból egy munkás, név szerint Hircz György ellopott tíz liter rumot. Egy rendőr éppen akkor csípte nyakon a szeszlopó tolvajt, amikor az Alm-féle vendéglőben el akarta azt adni. Egy enyveskezű suhancról is hírt kaptunk, aki a Wieden 47. szám alatt lakó Pohl Lajosnétól ellopott kettő darab lópokrócot, valamint egy pár szép csizmát, összesen 300 korona értékben. A rendőrség a tettesek ellen az eljárásokat megindította.

(Soproni Napló)


Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...