Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1993

„Mesterhármas”

Talán sikerül a mesterhármas, mondta kesernyés öniróniával Madacsay Miklós, a BSE–Merci női kosárlabdacsapatának vezetedzője az SVSE–GYSEV elleni összecsapás előtt. Nagy kosarával kezdődött a városmajori csata, s noha a soproniak mestere, Vertetics István megállás nélkül harsogta a taktikai utasításokat, játékosai fegyelmezetlenül, önfejűen kosaraztak. A korholás aztán mégsem maradt hatástalan, lévén a mezőny legeredményesebbjeként végül a 21 pontot szóró, 69 százalékos dobóteljesítményt produkáló Csávás dirigálásával a címvédő soproniak állva hagyták a hazaiakat, kiknél a meccset dobott pont nélkül záró, három labdát is elajándékozó irányító, Besenyői a játék helyett arra pazarolta az energiáját, hogy irodalmi igényességet nélkülöző szócsatát vívjon a soproni drukkerekkel. Fél perccel a dudaszó előtt, hárompontos soproni vezetésnél az addig ügyesen kosarazó Károlyi labdája még a palánkot sem érte el, s mivel a hazaiak érthetetlenül asszisztáltak a vendégek labdatartásához, így a kiemelt csoportban sorrendben a harmadik meccsüket is elbukták. Madacsay Miklóst vezetőedző önironikus jóslatát idézve: sikerült a mesterhármas…! A végeredmény: BSE – Soproni VSE–GYSEV: 68–71. (Magyar Nemzet)

1968

Soproni grafikus nyerte a pályázatot

Pécs új városcímerének megalkotására kiírt pályázat zsűrije három pályamunka közül Szabó Alajos soproni grafikusművészét ajánlotta elfogadásra a pécsi városi tanácsnak. Az új városcímer arannyal keretezett narancssárga és sötét ultramarinkék mezőben keresztbe rakott vörös színű kalapácsokkal, a tudomány jelképeként könyvet, s ötágú vörös csillagot foglal magában. (Magyar Nemzet)

Sopronból erősít a Szombathelyi Haladás

A Szombathelyi Haladás NB I-es női atlétikai csapatát szeretnék megerősíteni az 1969-es bajnoki idényre. Ha sikerül a szakvezetésnek megegyeznie a soproniakkal, akkor valószínűleg jövőre már a Haladás színeiben versenyez Lenzsér Eszter, a Soproni MEDOSZ sokoldalú, rendkívül tehetséges atlétája, de emellett a Haladás tervezi csapatának erősítését egy budapesti dobóatlétával is. (Népsport)

Havas tervek Sopronban

Sopronban a sísport hívei felkészülten várják a tél beköszöntését: a lesiklópályákat rendbe hozták, az ugrósáncokat helyreállították. Az idén télen előkészületek történnek a soproni Lőverekben egy új lesiklópálya létesítésére is. Ennek érdekében a Károly-magaslat északi lejtőjén rendszeresen vizsgálni és figyelni fogják a hóviszonyok alakulását, melynek függvényében történik majd a lesiklópálya helyszínének pontos kijelölése. (Népsport)

1918

Vannak még becsületes megtalálók

A minap Szilvásy Kálmán dr. megyei főorvos elvesztette értékes aranyóráját. A fegyintézetből érkezett haza kocsin és a Várkerületen lévő Kereskedelmi Bank előtt rövid időre megállott, majd kocsin folytatta útját tovább hazafelé. Valószínűnek látszott, hogy az órát akkor veszítette el, mikor a kocsiból kiszállott. Felhívást tett közzé a lapokban, és íme, az óra megkerült. Aznap este Ráthonyi Péter dr. fogorvosnak a cselédje gazdájától jövet a Várkerület másik oldalára igyekezett. Az esti félhomályban az utca kövezetén egy fénylő tárgyat pillantott meg. A rossz nyelvek szerint ez volt az egyetlen fénylő pont a gyér világítású utcán. Lehajolt érte, hát az ominózus, Szilvásy Kálmán dr. órája volt bizony az, melyet aztán becsületesen vissza is adott a tulajdonosának. Ebben a dologban az a legcsodálatosabb, hogy ez az óra, rövid láncával együtt ott hevert az utca kövezetén, déli fél 12-től este 7 óráig, és senki sem vette észre. Vagy talán már annyira jómódúak az emberek, hogy holmi aranyóráért le sem hajolnak…? (Soproni Napló)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...