Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Kultúra

Tallózó.

1993

Kedvezményes soproni üdülés 

Korábban sokan szerettek volna Sopron legimpozánsabb szállodájában, a Szieszta Hotelben kedvezményesen egy hetet eltölteni, ugyanis a hely vonzása igen nagy, az ottani dolgozók szíveslátása, a szálloda jó színvonala, a műemléki és múzeumi látnivalók sokasága, a környék szépsége és remek kirándulóhelyei, valamint a burgenlandi szomszédság miatt. A legközelebbi határ­átkelő mindössze két–három kilométerre fekszik, így nem lehet csodálkozni, hogy a soproni Szieszta Hotelbe érvényes részvételi jegyek hamar elkelnek. A térítési díj összkomfortos, kétágyas elhelyezés mellett nyolc napra, hét éjszakára két személy számára, félpanziós ellátás mellett 12.390 forint, de ezt még maximum 6.000 forintos támogatás csökkentheti is. Ezt a hozzájárulást a dolgozók a munkahelyük által kiállított, nevükre szóló, lebélyegzett megbízólevél ellenében kaphatják meg. A nyugdíjasok a nyugdíjszelvényük alapján juthatnak differenciált hozzájáruláshoz, közülük a havi 15.000 forint alatti járandóságúak élvezhetnek támogatást, amely személyenként 3.000 forint. (Népszava)

1968

Biztos soproni győzelem a rangadón!

Soproni MAFC – MAFC: 70:58 (33:26) NB I-es férfi kosárlabda-mérkőzés. Sopron, 700 néző. SMAFC: Orbay (24), Balsay I. (4), Balogh (9), Tvordy (19), Záray (8). Csere: Kisteleki (4), Laki (2). Edző: Krasznai Ferenc. MAFC: Pólik (4), Korányi dr., Kangyal (2), Prieszol (12), Kulcsár. Csere: Gabányi (12), Csabai (6), Bitvai (6), Ábrahám (5), Fehér (4), Dankó (3), Vajdovics (2). Edző: Szegedi László. Az első kosarat a fővárosiak érték el, ettől kezdve azonban a viharos kedvvel támadó soproniak átvették az irányítást. Lendületesebb, gyorsabb volt a SMAFC, a műegyetemisták többször is cseréltek, azonban Gabányi vezérletével sem sikerült felzárkózniuk. A soproniaknál Orbay, a fővárosiaknál Prieszol jeleskedett. Az utolsó öt percben a MAFC szépített. Biztosan nyerte a rangadót a lendületesebb, gyorsabb játékot mutató Soproni MAFC a szétesően, helyenként kapkodva, idegesen küzdő fővárosiakkal szemben. A győztes csapatból Orbay (a mezőny legjobbja), Tvordy és Balogh, a MAFC-ból Prieszol és Kangyal emelhető ki. (Népsport)

Két vagon nyúl Sopronból

Megkezdődött az idei lőtt és élő vad exportja. Az első tízezer fácánt a MAVAD már útnak indította exportpiacaira, és Sopronból elindult Franciaországba az első két vagonnyi élő nyúl is. (Népszabadság)

1918

A dán trónörökös Sopronban

Frigyes dán trónörökös vasárnap délután Budapestről Sopronba érkezett. A pályaudvaron a Schaumburg-Lippe hercegi pár fogadta. Megjelentek még a fogadásnál: Töpler Kálmán polgármester, Nessel Károly rendőrfőkapitány és Garlathy Géza vasúti üzletigazgató. A trónörökös több napot szándékozik Sopronban tölteni. (Budapesti Napló)

Anyagi gondok

Nagy anyagi gondokkal küzd Thury Elemér soproni színigazgató, kinek malőrös dolgairól ezeket írja ottani tudósítónk: alig indult meg újból a soproni színház téli évadja, a közönség részvétlensége oly nagy, hogy az első 14 napon máris 5000 korona deficitje van Thury Elemér színigazgatónak. Az állam havi 3000 koronával segíti a soproni színigazgatót, akinek azonban nagy társulatot kell tartania, mivel a közönség nagyigényű, de azért nem igen töri magát a színház után. A városi színügyi bizottság most azzal vél a színigazgatónak segíteni, akinek a nyáron is nagy vagyont kellett ráfizetnie az igazgatásra, hogy fölhívást intéz a közönséghez, járjon el szorgalmasabban a színházba, majd ingyenes, állami színházakból való vendégművészeket kér. (Dunántúl)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...